Замърсяването на водата във Варна е на ръба на допустимото

09:39, 17 яну 16 25 696 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Няколко показателя на водата във Варна доближават разрешените пределни стойности – активен хлор, нитрати и фосфати, сочат резултати от проучване, извършено от Асоциация "Активни потребители". Анализирани са 52 проби, събрани от 29 града.

Според изследването Варна попада в така наречения жълт сектор за предупреждение.  Това значава, че замърсителите в питейната вода доближават разрешените пределни стойности. При определени обстоятелства, например обилни дъждове, съпроводени със замътване на водоизточниците или при намаление на дебитите по време на засушаване, стойностите на тези замърсители могат да превишат максимално допустимите и потенциалната опасност да се превърне в реална, уточняват експертите.

Установените отклонения от стандартите в няколко български града са изключително високи, като в достъпните данни, предоставени от ВиК дружествата и контролните органи, усреднено се докладват само около 1% такива. С най-замърсена вода са Ботевград, Димитровград, Костинброд, Златица и др., показва проучването.

Само в 11 проби (21% от всичките 52) от 4 града няма абсолютно никакви замърсители. Населените места без проблеми с питейната вода са Етрополе, Враца, Монтана и Панагюрище.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама