Нови 9 тежки машини се включват в нощното снегопочистване на Русе, очакват се още 5 (обновена към 21:00)

09:03, 17 яну 16 25 464 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Към 21:00: Възстановено е движението по път I-5 на територията на област Велико Търново. Поетапно се пропускат тежкотоварните автомобили по път I-5 Бяла - Русе, съобщава агенция "Пътна инфраструктура". Отпада и забраната за МПС по път II-21 Русе - Силистра, като остава ограничението за тежкотоварни автомобили над 12 тона.

Към 18:25: Към настоящия момент основните пътни артерии на територията на град Русе са проходими при зимни условия. Работата по почистване на улиците в града продължава в денонощен режим. Това стана ясно след второто заседание на кризисния щаб във връзка със зимната обстановка в града.

Привлечени са 9 допълнително тежки машини, като се очаква утре да бъдат включени в почистването още 5. 

Ток няма в Червена вода, части от Мартен, Сандрово, както и единични къщи от Долно Абланово и Просена. В град Русе проблем с тока има само в кв. "Средна кула" и "Сарая". Продължава работата на "ЕНЕРГО ПРО" по отстраняване на авариите. Без вода е единствено Бъзън. 

Създадена е организация и се реагира на всеки случай на необходимост от медицинска помощ от граждани. 

Основните пътни платна в град Русе са проходими при зимни условия. 

Към 15:40: Продължават координационните действия за справяне с тежката зимна обстановка в област Русе, съобщава Областна администрация. Предстои ново заседание на кризисния щаб в 17:00. Снежната покривка остава около 32 см., а средната скорост на вятъра е около 43 км/ч, с пориви до 50 км/ч, съобщиха за Topnovini.bg от хидрометеорологичната служба в града.

В Община Русе всички пътища от третокласната пътна мрежа са затворени за почистване. Без ток са населените места Мартен, Сандрово, Семереджиево, Тетово, Хотанца, Червена вода, Долапите и ДЗС. Вода няма в Долапите и Тетово. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

В Община Бяла всички пътища се почистват и са проходими при зимни условия. Без ток са селата Босилковци, Ботров, Дряновец и Стърмен. Вода няма в село Дряновец. Поради липса на телефонна връзка в селата Бистренци, Копривец, Лом-Черковна, Пейчиново, Полско Косово и Пет кладенци, не може да се получи информация.

В Община Борово всички пътища се почистват и са проходими при зимни условия. Ток и вода има в селата Горно Абланово, Батин и Екзарх Йосиф. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

В Община Ценово всички пътища се почистват и са проходими при зимни условия. Затворено е движението в отсечките Пиперково-Новград и Караманово-Вардим. В цялата община няма ток, но вода има във всички населени места. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

В Община Две могили е обявено бедствено положение, като всички пътища остават затворени, поради снегонавявания. В цялата община няма ток, а с. Помен е без вода. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

В цялата Община Иваново няма ток, с изключение на Щръклево, Тръстеник и половината Пиргово. Телефоните на операторите не работят.

Пътната мрежа до Глоджево и Писанец в Община Ветово не е почистена. Без ток са Вятово и Писанец. Населени места без вода няма. Телефонните оператори работят.

Пътищата в Община Сливо поле се почистват, като затруднено е движението по направление Борисово-Черешово. В цялата община има вода и ток. Мобилните телефони работят частично и със затруднение.

Продължават да бъдат затоврени за движение на моторни превозни средства над 12 тона пътищата от Републиканската пътна мрежа на територията на областта. Затворени за всички превозни средства към настоящия момент са път I-5 Русе – Бяла – Велико Търново, I-2 Русе-Разград- Варна и направлението Русе – Кубрат. 

Към 12:45: Със заповед на кмета Пламен Стоилов ще се активира плана за работа при екстремни зимни условия. Към настоящия момент няма предпоставки да се обявява бедствено положение, съобщават от кабинета на градоначалника. 

Основните пътни платна в град Русе са проходими при зимни условия. Кметът Пламен Стоилов е категоричен, че всичката техника и екипи ще работят на непрекъснат режим до нормализиране на ситуацията. Той призова гражданите да пътуват само при неотложни ангажименти, като автомобилите следва да са подготвени за зимни условия и с вериги. Почистването на тротоари пред търговски обекти и междублокови пространства следва да започне от днес, за да не се усложнява допълнително обстановката.

Пътищата Русе – София и Русе – Кубрат са затворени, а пътищата Русе – Варна и Русе – Силистра  са проходими при зимни условия, като остават затворени само за МПС-та над 12 тона. От общинските пътища са затворени Мартен – Николово и Мартен – Червена вода.

28 машини продължават да работят на непрекъснат режим, като има необходимата обезпеченост с инертни материали. Със заповед на кмета на Община Русе ще бъдат привлечени допълнителни машини. Осигурена е и необходимата малка техника за почистване на тротоарите. По време на щаба стана ясно, че направените извънредни разходи за справяне с обстановката ще бъдат поискани за възстановяване от Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет. Отправено е и искане до Началника на отбраната за осигуряване на модулното формирование с 5 тежки машини.

Към 11:15: Агенция "Пътна инфраструктура" съобщава, че се ограничава движението за всички автомобили по път ІІ-23 Русе-Кубрат. Ограничено е и движението за всички автомобили по III клас РПМ в област Русе, поради снеговалеж.

Към 10:14: Понеделник, 18 януари, ще бъде неучебен ден за училищата в общините на област Русе, с изключение на тези в град Русе. Това става ясно от проведения кризисен щаб при областния управител доц.д-р Стефко Бурджиев. 

Въведен е в действие и плана за защита при екстремални зимни условия за Област Русе, става ясно от срещата при губернатора. Подготвя се официално искане до началника на отбраната, да бъде разпоредено тежката автомобилна техника от модулното формирование в Русе да бъде използвана за възстановяване на електропреносната мрежа ниска напрежение на територията на Русенска област. 

Планират се и осигуряване на условия за стационарно лечение на нуждаещите се в болниците в Русе и Бяла, на пациентите на хемодиализа от населените места извън Русе и Бяла. ОД „Пожарна безопасност и защита на населението“ – Русе трябва да приведе в готовност специализираната техника за евакуация на пострадали хора. Във взаимодействие с кметовете на общините и директора на Регионална здравна инспекция – Русе да я предостави за ползване преимуществено за медицинска евакуация, за осигуряване на медицинска помощ и доставка на хранителни продукти от първа необходимост в откъснатите от снегопочистването населени места.

Областният управител на Област Русе отправя апел към жителите на Русе и Русенска област да не предприемат пътувания, освен в случаи на крайна необходимост.

Към 9:15: Много населени места в Община Русе са без ток заради обилните снеговалежи, съобщи Спасимир Димитров, директор на Дирекция „Обществен ред и сигурност”. На практика само Русе, Басарбово и Николово нямат проблеми с електрозахранването. Затворени са пътищата Николово - Мартен и Николово - Червена вода. В същото време 28 снегорина чистят улиците в град Русе, и още 12 работят на територията на общината. Има сигнали за множество скъсани проводници и паднали клони заради натрупалия върху тях сняг.

31 см. е снежната покривка към 8:30 тази сутрин в Русе, съобщиха за Topnovini.bg от хидрометеорологичната станция в града. Очаква се валежите да продължат през целия ден.

Температурите ще са в интервала от  - 7 С° до + 5 С°. Времето над цялата страна е облачно. Вятърът ще бъде от север – североизток и ще бъде умерен, в Източна България - силен. Ще продължи да застудява и към 14 часа температурите в повечето райони ще бъдат между минус 5° и 0°

Въведени са и някои ограничения по Републиканската пътна мрежа. По път ІІ-21 Русе-Силистра – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 т.; път ІІ-51 Бяла-Попово между км 0+858 до км 0+908 /в чертите на гр. Бяла/ – ограничава се движението на тежкотоварни автомобили с тегло над 10 т.

Обходен маршрут: път ІІІ-5101 (Бяла-Попово)-Пет кладенци-Борово.

Агенция "Пътна инфраструктура" предупреждава шофьорите да тръгват на път подготвени за зимната обстановка, а по възможност да се въздържат от пътуване в областите с обявен жълт и оранжев код.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама