Антон и Антоанета празнуват днес

08:49, 17 яну 16 / Любопитно 25 414 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Общо 1 363 жители на община Плевен черпят за имен ден днес, Антоновден - 17 януари. Най-много са носителите на името Антон (318), следвани от Антоанета (308), Тони (212), Антония (187) и Донка (155). Дончо се казват 38 плевенчани, Тоня 34, Антоан 31, Тончо 22 и Тонка - 17. Антонина и Тотка има по 13 представителки на нежния пол, Донко са 8 мъже, Андон и Тотьо х 3, Тоньо - 1. Да са живи и здрави, весели и засмени!

Според легендите, Свети Антоний е създателят на първия манастир в човешката история. Той прекарва цели двадесет години в усамотение, живеел в развалина насред пустинята. Ежедневно бил посещаван от хора с различни болести и страдания, на които помагал както може. Самият той починал на 105 години.

Днешният ден има силата да предпазва от болести, но домакините трябва да избягват някои от обичайните си задължения: не се варят боб и леща, не се плете и преде. Ако жените прекалят с домакинството, може да разсърдят шарката или чумата. За здраве се правят содени питки, които се мажат с петмез и се раздават на близки и познати.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама