Митрополит Николай освещава епархийски център в Берлин

08:35, 17 яну 16 25 364 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивският митрополит Николай е в Берлин за откриването на новоизграден епархийски център при българския храм "Св. Цар Борис", съобщиха от Светия синод.

Владиката се включи снощи и в отбелязването на имения и рождения ден на епархийския митрополит на Западно- и Средноевропейската митрополия на БПЦ митрополит Антоний.

"Тържества на вярата, тържества на православието" нарече митрополит Николай празника, събрал многобройно православно духовенство и православни християни в сърцето на Западна Европа. В своето слово той подчерта, че подобно на древния египетски сподвижник св. Антоний Велики, чиято памет честваме днес, на 17 януари, бог мъдро и промислително е поставил и митрополит Антоний от млада възраст на пътя на вярата и той безрезервно е посветил своя живот и таланти в служене на бога.

Като припомни времето, когато бъдещият Западно- и Средноевропейски митрополит Антоний е бил негов протосингел, впоследствие и викарен епископ, митрополит Николай каза, че познавайки добродетелите и усърдието му, Пловдивската епархийска църква искрено обича митрополит Антоний и се моли за него.

"Нищо не може да ми достави толкова духовна радост, както общата молитва на митрополити, епископи и свещенство и миряни пропътували толкова километри в тежките зимни условия, за да бъдем заедно под купола на катедралния храм в Берлин - престолния град на епархията", каза в отговор митрополит Антоний.

Той изтъкна, че удовлетворение му носи и обновлението на храма, предоставен на българската общност от евангелската църква, но приведен във вид, съобразен с православните традиции, който да им напомня за майка България. Той благодари на българското правителство и Дирекция "Вероизповедания" при МС за подкрепата в превръщането на една запустяла гробищна църква в благолепен православен храм.

Днес празненствата продължават с празнична света литургия и освещаване на епархийския център в криптата на храма.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама