Ученици се съдиха в поповския музей

07:46, 17 яну 16 25 401 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Съдебен спор между герои от древногръцката митология се разигра в историческия музей в град Попово. Залата, където са изложени археологическите находки от района, стана декор за нетрадиционен урок по литература на ученици от Професионалната гимназия по селско стопанство " Никола Пушкаров". Деветокласници от училището  пресъздадоха сблъсъка между Антигона и цар Креон от едноименното произведение на Софокъл, което учениците изучават в клас.

Антигона е героиня от древногръцката митология. Дъщеря от кръвосмесителната връзка на цар Едип със собствената му майка. Тя съпровожда баща си при неговото доброволно изгнание, а след смъртта му се връща в митичния град Тива, където се сгодява за сина на цар Креон. Девойката била осъдена защото нарушила заповедта на владетеля и погребала брат си. Наказанието било да бъде погребана жива, но Антигона сама сложила край на живота си.

В организирания съдебен процес на поповските младежи историята взе друг обрат. След разпита на обвиняемите и свидетелите, умело воден от адвокатите, съдебните заседатели взеха решение, а съдията произнесе присъда, част от която бе решението Антигона и Креон заедно да създадат новите закони на град Тива. Закони, които ще се основават на разума, защото едно от посланията на трагедията е "За да бъде щастлив този земен живот, първо мъдри да бъдем!".

На урока, който е част от проекта "Старогръцката литература през погледа на съвременния ученик", реализиран от Росица Стефанова - главен учител по български език и литература в гимназията, присъстваха адвокат Любомир Гущанов, Диана Събева - главен специалист в музея, с чието съдействие бе подготвена залата и подбрани костюмите и Марияна Димитрова - преподавател в училището.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама