96 машини се борят със снега в Пловдив

07:35, 17 яну 16 25 374 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
96 машини на ОП "Чистота" са по улиците в Пловдив в борба със снежната покривка, която се натрупа тази нощ. Още снощи бе сформиран кризисен щаб начело с кмета на града Иван Тотев.

Оранжев код за опасно време с обилни снеговалежи е обявен за днес в Пловдивско. В Пловдив дебелината на снежната покривка е 10-15 см, главните улици са проходими. Повечето вътрешноквартални улици обаче са покрити с бяла пелена. Днес предстои тяхното почистване, както и обработката на настилките с калциев дихлорид, поясни шефът на "Чистота" Иван Стоянов.

Валежите от сняг продължават и днес, както и понижението на температурите. Очакваните стойности в Пловдив са от -5 до -10 градуса, сочи прогнозата на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН.

Областното пътно управление - Пловдив, работи на 24-часов режим и е в готовност за поддръжката на републиканските пътища на територията на областта, съобщиха от Агенция "Пътна инфраструктура" (АПИ).

Ограничено e движението на всички тежкотоварни МПС над 12 т, вкл. ремаркета и полуремаркета, трактори и специализирана земеделска техника, по АМ "Тракия" в участъка от км 55+627 до км 106+427, ляво платно, посока София, поради снегопочистване.

Алтернативният маршрут е: АМ Тракия - п.в. "Цалапица"- път I-8 - Пазарджик - път I-8 - Белово - Костенец - п.в. "Мухово" - АМ "Тракия".

От пътната агенция призовават шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в Пловдивска област, ако това не е наложително. От АПИ напомнят, че при необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти.

Шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи, апелират от пътната агенция. Оттам напомнят, че всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама