Рехав протест срещу статуквото в страната, подготвят нов пред парламента (обобщение)

20:12, 16 яну 16 25 242 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Загубили вяра, че управляващите ще се вслушат в исканията на гражданите, участниците в националния протест срещу статуквото, който се проведе днес в различни градове на страната, заявиха, че следващият път ще издигнат гласа си под прозорците на властта в София.

Предстои на национално ниво да се реши в кой ден от следващата седмица ще се проведе мащабен протест пред Народното събрание в столицата, обясниха организатори на протеста в Добрич.

Стотина варненски шофьори се включиха в протеста срещу безобразията в България. На автомагистрала "Хемус"  колите се движеха в две колони, с бавна скорост, а водачите им надуваха клаксоните.

"Нашата търпимост е основният проблем на България. Не сме единни и чакаме Левски да се прероди и да дойде да ни оправи. Никой не иска да поеме отговорност и никой не разбира, че ние сме отговорността!", заяви участничка в демонстрацията.

Петдесетина добричлии се събраха в дъжда пред Стоматологията в Добрич. Предвиденото автошествие до „5-и километър”, където трябваше да се блокира пътят Варна-Добрич, не се състоя. Причината - организаторите пропуснали да внесат уведомление за това в общината. Събралите се заявиха, че ще се включат в протеста в София, за да продължат да отстояват исканията си, които в сряда представиха и пред Националния омбудсман Мая Манолова. Тя обеща пред добричлии, че ще внесе до премиера Бойко Борисов предложения за въвеждане на еднодневна винетка, която да е с минимална цена, пропорционална на общата цена на годишна винетка. Ще поиска  определянето на алтернативни трасета, за които изискването за закупуване на винетни стикери да не важи, намаление на цените на седмичните винетки и възможност годишните винетки да важат от дата до дата.

Между 20-30 души от протеста срещу статуквото блокираха движението на „Орлов мост“ в София. Протестиращите успяха да предизвикат сериозно задръстване по булеварда. Пропускаха линейки, но не и колите на градския транспорт. Полицията пренасочваше автомобилите по бул. "Евлоги и Христо Георгиеви" и локалното на бул. "Цариградско шосе" в посока центъра. 

Около 20-ина шуменците се включиха в Националния протест за промяна на статуквото. Протестиращи блокираха за 15 минути движението в двете ленти на магистрала „Хемус” край пътен възел „Белокопитово”.

„Писна ми да мълча. Постоянно нещо в тази държава се променя задкулисно”, каза един от шуменците, излезли да покажат своето недоволство, Милен Русев. Мъжът допълни, че е най-възмутен от цената на винетките.

Едва десетина русенци се включиха в протеста, който се проведе в района на Граничния контролно-пропускателен пункт "Дунав мост" при Русе.

"Килограм и 24 е нужната уранова маса, за да стане атомна бомба. Ако е килограм и 23 няма да стане нищо. Това означава критична маса. А ние тук сме критично нищожество. Нашата съвест обаче е чиста. Ние сме тук. Тези, които си стоят вкъщи пред телевизора, пред интернет или в кръчмата, утре ще си платят тока, винетката, утре и тях арабите, както в Кьолн, ще ги употребят по тяхному, утре същите те ще плачат. Може и да са от онези, които на Ботев не са му давали вода и хляб и са се заключвали, след като е слязъл от "Радецки" при Козлодуй. Явно няма съзнание и България и всички в нея са в безсъзнание", споделиха някои от протестиращите.

Те добавиха, че не изключват хора да са решили да не излизат на протест и от страх.

"Никой не ни чува и затова излязохме да ни видят. Явно обаче сме прекалено малко хората, които се престрашиха да излязат. Може и да е заради времето", сподели жена, дошла с количката с детето си, която добави, че не е доволна от социалното осигуряване за майки и заплатите в България.

Въпреки че, нямаше формално разрешение за протеста, присъстващите направиха почетна обиколка на кръговото кръстовище до ГКПП-то.

Повече полицаи, отколкото протестиращи, имаше на протеста край Дупница. Недоволните от Бобов дол, Благоевград, Дупница и Радомир пристигнаха на разклона край село Дяково, където ги чакаха два пъти по-много полицаи.

Според протестиращ, българите никога не са били единни. Според него властта е отнела всичко човешко у хората. След разговора с полицейския шеф протестиращите се разотидоха.

Протестът бе срещу неадекватното отношение на властта към пенсионерите, майките, децата, бедните ,гладните, безработните, болните, хората в неравностойно положение, цените на тока, винетките, горивата , лекарствата, бежанците и не на последно място охраната поверена на южната ни съседка.

Четири са основните искания за промяна на протестиращите: смяна на формата на управление в България - незабавно; управление без партии; лустрация на всички, участвали в политиката до този момент и мафията вън от България.

Мотото на протеста е: "Не искате да ни чуете.Тогава ще ни видите!".

Според протестиращите, това е "последният шанс, който дават на облечените във власт родоотстъпници, да се оттеглят мирно".

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама