Обилният снеговалеж намали видимостта и извади снегорините в Русе, обявен е оранжев код

19:48, 16 яну 16 25 270 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Снежна пелена се спусна над Русе в следобедните часове на днешния 16 януари. Така прогнозите на метеоролозите дъждът да премине в сняг се сбъдна.

Както вече съобщихме, през първата половина на деня времето бе спокойно и температурите бяха между 2 и 3.7 градуса.

Снеговалежът започна в 15:39 ч., като първоначално бе мокър. След 16 ч. обаче започна да се натрупва и покривка, която към момента не надминава няколко сантиметра. Температурите са все още положителни - около 0.4 до 0.5 градуса, съобщиха за Topnovini.bg дежурните хидрометеоролози.

Видимостта е до 400 метра, като към момента няма вятър.

"Всички снегопочистващи фирми са предупредени и са в пълна готовност. Първите снегорини дори са навън още с началото на снеговалежите следобед. Те са в денонощен режим на работа, за да могат да разчистват пътищата в общината. Към момента нямаме проблеми. През нощта обаче се очаква падането на температурите да продължи, както и да се усили вятъра, което ще усложни обстановката", сподели за Topnovini.bg директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров.

Както вече съобщихме, поради това от Националния институт по метеорология и хидрология са обявили за днес жълт код за потенциално опасно време в Русенска и още 16 области, а в други 9 той е дори оранжев.

За утрешния ден от НИМХ дори е обявен оранжев код за област Русе. Очакванията са снеговалежите да продължат, като очакваните количества са между 40 и 60 л/кв/м.

Във връзка с това от Агенция "Пътна инфраструктура" призоваха шофьорите, на които в неделя им предстои пътуване, да тръгват на път с автомобили, подготвени за зимни условия.

Областните пътни управления и снегопочистващите фирми работят на 24-часов режим и са в готовност за поддържане на републиканската пътна мрежа, увериха от АПИ, като отново апелират шофьорите да предвидят повече време за път и да се въздържат от пътуване в районите с оранжев и жълт код, ако това не е наложително. При необходимост ще се спира движението за извършване на снегопочистване и превантивна обработка на пътните участъци, за да се избегне възникването на сериозни пътни инциденти. При усложнени атмосферни условия в нощта на събота срещу неделя може да се предприеме цялостно спиране на движението по третокласната пътна мрежа.

Необходимо е шофьорите на тежкотоварни превозни средства и на леки автомобили да тръгват на път само с подходящи гуми, да карат със съобразена скорост и повишено внимание, спазвайки дистанция и указанията на контролните органи. Блокирането на движението от автомобили, които не са подготвени за зимни условия, затруднява работата на снегопочистващата техника и възпрепятства пътуването на всички останали шофьори.

Всички граждани и транспортни фирми могат да получават информация за актуалната пътна обстановка от безплатното мобилно приложение LIMA, интернет страницата на АПИ –www.api.bg, и по всяко време от денонощието на тел. 0700 130 20 в АПИ. В агенцията целогодишно при 24-часов режим работи Ситуационен център, който събира и обобщава данните за състоянието на републиканските пътища.

По-късно тази вечер поради снегопочистване бе ограничено движението за тежкотоварни автомобили над 12 т по път I-5 Русе-Бяла през проход „Република” и в област Русе.

Около 1 час след полунощ пък временно бе ограничено движението на всички МПС по път I-5 Русе - Полски Тръмбеш, поради влошени климатични условия.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама