Рекорден брой мигранти в Европа от началото на годината

18:35, 16 яну 16 / Свят 25 230 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Рекорден брой мигранти са влезли в Италия и Гърция през Средиземно море за първите две седмици на 2016 година. 23,6 хиляди са бежанците от страните от Близкия Изток, регистрирани на тероторията на Европа, съобщава в. „Дейли Експрес“. Това е три пъти повече в сравнение с миналия януари, сочат данните на Международната организация по миграция (МОМ), оповестени от говорителя Джоел Пилман.

"Тази година, тези седмици и през идните месеци трябва да бъдат представени ясни резултати за справяне с мигрантския поток и опазване на границите", заяви по-рано през седмицата зам.-председателят на ЕК Франс Тимерманс след среща в Брюксел, на която бяха обсъдени последните данни за бежанската вълна.  

Според данните на МОМ, ако в първите дни на януари 2015 година по бреговете на Италия и Гърция ежедневно са пристигали по 570 бежанци, то сега цифрата е достигнала до 1 700 души на ден. От организацията отбелязват още, че от началото на годината при опит да достигнат европейските брегове в Средиземно и Егейско море са загинали 59 души. Според експерти подобна тенденция показва, че през 2016 година броят на бежанците, притигащи в Европа може значително да превиши този от миналата година, когато на страните от ЕС се наложи да приемат 1,1 милиона мигранти.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама