В Тайван избраха първата жена президент

17:09, 16 яну 16 / Свят 25 259 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В Тайван бе избрана първата жена президент. На проведените избори гражданите на страната посочиха Цай Ин Уен за нов държавен глава, съобщават световните медии. Цай записа категорична победа, след като получи 60% вота.

Управляващата партия Гоминдан, която водеше политика на сближаване с Пекин, призна поражението си. Резултатът вероятно ще предизвика нов период на несигурност със съседен Китай, съобщава Ройтерс. „Извинявайте всички, Ерик Чу ви разочарова. Ние се провалихме. Разбихме очакванията на избирателите", каза в емоционална реч председателят на "Гоминдан". На изборите беше избран и нов парламент на страната. 

В навечерието на изборите Цай Ин Уен каза, че ще търси мирни отношения с Китай, ако бъде избрана.

Цензура

Победата на Цай обаче веднага бе омаловажена от повечето китайски уебсайтове, които говорят за "избори за ръководител на региона Тайван", избягвайки внимателно думата "президент".

След победата името на Чай Ин Уен бе цензурирано в най-голямата социална мрежа на Китай "Вейбо", съобщи АФП. "Вейбо" не показва никакви резултати за името "Цай Ин Уен", нито при търсене на информация на ключови думи "избори в Тайван", написани на мандарин. Вместо това се показва съобщение, което гласи: "Заради действащите закони, регламенти и политика, резултатите за това търсене не могат да бъдат показани". 

От 1949 г. Тайван върви по собствен път, отделен от комунистическия режим на континентален Китай, но островът никога не е обявявал официално своята независимост от Китай, който още го възприема като неразделна част от територията си.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама