Германия предлага допълнителна такса за горивата за справяне с бежанската криза

16:24, 16 яну 16 / Свят 25 217 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Немският финансов министър Волфганг Шойбле предлага да бъде въведена допълнителна такса върху горивата в ЕС, с която да бъдат подпомогнати разходите, свързани с бежанската криза. Това става ясно от интервю, публикувано в днешното издание на в. „Зюддойче цайтунг“.

„Ако средствата в националните бюджети и в европейслия бюджет не са достатъчни, тогава да се споразумеен например да вдигнем акциза върху всеки литър бензин до определено равнище“, казва Шойбле. Той допълни, че ако не се съгласят всички страни от ЕС, може да бъде формирана коалиция на добра воля. Според него по такъв начин биха се набавили средства за решаване на проблема с бежанците на европейско равнище, отбелязва ТАСС.

Съдбата на Шенген

Министърът на финансите коментира и все по-често коментирания въпрос за съдбата на Шенген. „Трябва да защитим външните граници на шенгенското пространство. При решаването на тези проблеми не трябва да се отстъпва заради ограничени средства", заяви Шойбле. Той предупреди, че споразумението е пред разпад докато страните членки на ЕС се опитват да се справят с притока на бежанци в Европа.

"Шенген е „близо“ до провал и ЕС ще се изправи пред „страшна, огромна“ заплаха, ако Германия е принудена да въведе контрол на границата си и да предприеме мерки, подобни на тези в Швеция", каза Шойбле пред репортери в Брюксел след среща на финансовите министри на държавите от ЕС, състояла се преди дни.

„Можем да избегнем подобно развитие на нещата, ако решим проблема по-бързо чрез по-добра и по-ефективна защита на външните граници и чрез повече и по-интензивна подкрепа и сътрудничество. За това ще са ни необходими много пари“, каза още той.

Армията да се намеси за разрешаване на бежанската криза

Според Волфганг Шойбле от изключителна важност е да бъде увеличена числеността на полицаите по улиците в немските градове, а също по възможност да се задейства Бундесвера (въоръжените сили) вътре в страната, за да се гарантира сигурността в Германия. Съгласно конституцията на ФРГ вътре в страната армията може да оказва помощ от административен и логистичен характер, например при настаняване и регистрация на бежанци, при доставката на хуманитарни товари в зони на бедствие. Колкото до гарантиране на реда, с това се занимава полицията. Може да се създаде такава ситуация, когато силите на федералната и регионалната полиция ще са изчерпани. Всяка друга страна в света при екстремен случай би задействала войници, отбелязва Шойбле.

Сред другите негови по-радикални инициативи са да се забрани използването на интернет и мобилни телефони на хора, които може да представляват потенциална опасност за сигурността, а също да се поставят под контрола на полицията средствата за връзка и жилището на заподозрените.   

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама