Тест осветли шуробаджанащината в Софийския градския съд

16:12, 16 яну 16 25 1123 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Тестът за съдебните помощници, който се проведе в Софийския градски съд в средата на декември, осветли шуробаджанащината там. За това пише „Капитал“ по повод резултатите от последния изпит.

Назначаването на съдебни помощници отдавна е средство за търговия на административните ръководители. Чести са случаите, когато те бъдат избрани на поста, да връщат жеста, като назначават близки и роднини на членовете на ВСС, които са ги избрали.

След изненадващия тест 14 от 25 съдебни помощници не са го издържали. Сред скъсаните са Доника Лазарова - съпруга на бившия главен секретар на МВР Светлозар Лазаров, която няма да бъде освободена, защото има дете под три години.

Съпругата на премиерския съветник Яне Янев - Галя Янева, е получила 3 от възможни 34 точки. Тя не е уволнена, защото веднага след теста е напуснала Съдебната палата, казват от ръководството на съда, пред "Правен свят". Заради слаби резултати са били отстранени синът на бившия апелативен прокурор на София Вичо Вичев – Радослав Вичев, и зетят на бившия член на ВСС Георги Шопов - Йордан Колев. По взаимно съгласие е напуснал Еленко Еленков - син на съдията от Върховния административен съд (ВАС) Александър Еленков.

Тестовете, които помощниците е трябвало да решат поставят базови въпроси, като например по какви дела трябва да участва прокурор и в какъв състав заседава съдът при разглеждане на искане за задържане под стража. Въпреки простотата си въпросите са затруднили съдебните помощници, пише "Капитал".  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама