Еквадор разреши Джулиан Асандж да бъде разпитан в Лондон

15:34, 16 яну 16 / Свят 25 267 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Министърът на външните работи на Еквадор Рикардо Патино заяви, че страната му ще разреши на шведски следователи да разпитат основателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиан Асаднж в еквадорското посолство в Лондон. Той се укрива там от 2012 година, припомня АП.

Интернет активистът потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, където е издирван за разпит заради обвинения в сексуално насилие.

"Ако шведското правосъдие не повдигне обвинения на Асандж, той може да отиде в Еквадор, който му е дал убежище", каза Патино, цитиран от АФП. За да стане това обаче британските власти ще трябва да издадат на Асандж пропуск, за да може той да напусне територията на Великобритания. Срещу Асандж е издадена европейска заповед за задържане. Той потърси убежище в посолството на Еквадор в Лондон, за да не бъде екстрадиран в Швеция, тъй като се страхува, че може оттам да бъде екстрадиран в САЩ, където ще бъде съден за публикуваните от "Уикилийкс" 500 000 поверителни документа и 250 000 дипломатически грами на САЩ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама