Иракчанин и трима българи обвинени за трафик на миграни през България

15:02, 16 яну 16 25 334 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Иракчанин и трима българи са обвинени за нелегален трафик на мигранти през България, съобщиха от Специализираната прокуратура. Престъпната групировка е задържана на 15 януари при акция на Главна дирекция „Гранична полиция“ на МВР.

Обвинения са повдигнати на Теодор Димитров, Красимир Белмустаков, Цветомир Добрилов и иракския гражданин Шерго Зен Алдин Ахмед.

Според информацията групата е действала в София и страната от януари 2015 г. Ахмед, който е от кюрдски произход, набирал в Турция желаещи да преминат нелегално през границите на България към Сърбия в посока Западна Европа. Той уреждал превеждането им на българска територия чрез свои съучастници каналджии в южната ни съседка. След пристигането на българска земя мигрантите били поемани от другите членове на групата, превозвани до София, настанявани за кратко в хостели и квартири и превеждани на сръбска територия. Там те били предавани на местни каналджии.

Услугата струвала от 800 до 1500 евро, специална система за разплащане

Прехвърлянето през българска територия струвало между 800 и 1500 евро на човек в зависимост от условията, при които се пътува до Сърбия. В зависимост от уговорката, в столицата или на територията на западната ни съседка парите се пращали през Турция.

За целта се използвала арабската система за разплащане, известна като „Хавала“. Чрез нея трафикантите избягвали риска да бъдат установени чрез движението на паричните потоци.

Четиримата обвинени са задържани за 72 часа. Работата по случая продължава.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама