Спасиха 150 души от обсадения хотел в Буркина Фасо, ликвидирани са четирима терористи (обновена към 16:30 ч.)

14:21, 16 яну 16 / Свят 25 292 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Приключи заложническата драма в столицата на Буркина Фасо Уагадугу. След щурм на силите за сигурност бяха спасени най-малко 150 заложници, съобщи в социалната мрежа "Туитър" посланикът на Франция в страната Жил Тибо.

При операцията за освобождаване на четиризвездния хотел „Сплендид“ в центъра на града са убити трима от джихадистите, съобщи вътрешният министър на страната, цитирай от „Ройтерс“. По-късно президентът на Буркина Фасо обяви, че силите за сигурност са убили четвърти екстремист при разположен на близо хотел.  Убитите джихадисти са един арабин и двама от африкански произход, сред  нападателите има и две жени.

Загиналите са най-малко 27 души, а раненире са 15, информира АП, по-рано беше съобщено, че жертвите са 23, а спасените 126. 

От 18 националности са жертвите в хотела в Буркина Фасо, по информация от вътрешния министър. Все още не е ясно от кои държави са те. Припомняме, че в хотелът, който беше атакуван от дижадисти, често отсядат представители на ООН. 

"Беше ужасно. Хората лежаха на земята, а навсякъде имаше кръв", каза един от оцелелите, цитиран от "Градиън".

Отговорност за атаката пое свързаната с "Ал-Каида" терористична групировка "Ал-Каида в Ислямския Магреб". Екстремистите заложили експлозиви на горните етажи на хотела, което затрудни операцията по освобождаване на заложниците. 

Двама австрийци са отвлчени в страната

Австрийски лекар и жена му са били отвлечени в северната част на Буркина Фасо, на границата с Мали, предаде Ройтерс, като се позовава на информация от министерството на сигурността на африканската държава. Засега не е ясно дали отвличането е свързано с нападението на бойци от Ал Кайда встолицата Уагадугу.  

Светът осъди остро атентата

Световните лидери осъдиха остро поредния терористичен атентат за тази седмица. Президентът на Франсия Франсоа Оланд определи атаката като отвратителна. Британците са призовани да не пътуват в района на западноафриканската страна.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама