Решават проблема с подблоковите детски градини в пловдивския район "Южен"

12:03, 16 яну 16 25 531 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
През тази година ще бъдат предприети редица дейности за извеждане на малчуганите от подблоковите детски градини в "Южен", съобщи кметът на района Борислав Инчев. "Условията в тези градини са неприемливи. Длъжници сме към децата, към родителите, а и към служителите, които работят в тези детски заведения", коментира райкметът.

Той ще внесе предложение в Общинския съвет да бъдат осигурени средства в бюджета за изграждане на ново крило в ОДЗ "Ралица" в квартал "Коматево". За обекта е изготвен работен проект, има и издадено разрешение за строеж.

Стойността на новото крило е почти 1.2 млн. лв., което не включва обзавеждането. Проектът е за две яслени и две детски групи. В момента в детската градина в "Коматево" има три групи със 71 деца, които са настанени в дървени бараки. "Ако общинските съветници приемат предложението и отпуснат средства, ще можем много бързо да пристъпим към решаването на проблема", заяви Инчев.

Ще бъде възложена и процедура за проектиране на ново крило в ЦДГ "Зорница" на ул. "Георги Кондолов". Там има възможност да се обособят допълнително 6 групи. Теренът за новото строителство е общинска собственост, отреден е за детска градина и вече е приобщен към този на съществуващата забавачка. "Изграждайки това крило, ще решим проблема с извеждането на около 160-те деца от подблоковата градина "Деница", уточни Инчев. По думите му индикативната сума за строителството е около 1.6 млн. лв.

През тази година ще се работи и за обособяване на терен за изграждане на нова детска градина в "Южен". На този етап не може да се каже къде точно ще се намира тя. Новата градина ще реши проблема с извеждането на децата от подблоковата "Надежда".

"Откровено признавам, че на този етап нямаме решение за извеждане на децата от подблоковата детска градина "Малина", отбеляза районният кмет. Той е категоричен, че решаването на проблема е сред приоритетните в работата на районната администрация през тази година.

Следващата задача, която трябва да решат в "Южен", е обновяването на санитарните възли в детските градини и привеждането им в съответствие със съвременните изисквания и предписанията на РЗИ. Ремонтите ще включват монтаж на малки седала, моноблокове, подмяна на канализация, теракотни и фаянсови облицовки. "Миналата година направихме такова обновяване в детска градина "Валентина", през тази година продължаваме с "Вяра", "Деница" и "Малина". Ако добре си свършим работата, най-късно през юли всички санитарни възли за малчуганите ще са обновени", уточни Инчев.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама