Пеевски е одобрявал назначаването на съдии, твърди Румяна Ченалова

10:18, 16 яну 16 25 516 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Името на депутата Делян Пеевски е сред подадените сигнали от бившия съдия Румяна Ченалова до европейски институции за неправомерно поведение на главния прокурор Сотир Цацаров, на председателя на ВАС Георги Колев, както и на висши представители на ВСС. Това каза тя в сутрешния блок на бТВ.

Според нея Пеевски има пряко влияние върху случващото се в съдебната система. Тя скоро научила от свой близък приятел и колега, че преди назначаването на определени магистрати те са водени при народния представител. Това се е случило чрез кмета на един окръжен град, допълни тя, отказвайки да спомене кой е той.

Ченалова е сезирала председателите и зам.-председателите на Европейския парламент, на Европейския съвет, на Съвета на министрите и Европейската комисия. Там е изложила много факти и обстоятелства, като е посочила защо се нарушават основни принципи, права и свободи, които се регламентират в Хартата за правата на човека и в Европейската конвенция за правата на човека.

Кой да бъде в състава на ВСС

Според нея Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да се състои само от магистрати, като в него нямат място членове от парламентарната квота. ВСС вече е дискредитиран, а моделът, който е използван досега, е погрешен, каза още тя.

„Отдавна не вярвам нито на Етичната комисия, нито на ВСС, заради последователността на тяхното поведение по отношение на определени магистрати”, заяви тя.

Скандалният СМС до премиера Бойко Борисов относно „Яневагейт”

Относно СМС-а до премиера по време на последното заседание на ВСС Ченалова каза, че изпращането му до Борисов означава, че това, което говори бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева в записите по случая „Яневагейт”, е истина. Тя смята, че той е изпратен или от Ясен Тодоров, или от Димитър Узунов, защото те са най-близките хора на Борисов по нейните думи. Няма значение дали той е пратен от някой от тях до съветника на Борисов Яне Янев, по-важното е, че той е върнат на председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов, отбеляза Ченалова

На последното си редовно заседание на ВСС, на което се обсъждаше „Яневагейт”, се разрази скандал с изпратен СМС до министър-председателя Бойко Борисов. Тогава премиерът изненадващо се появи в сградата на ВСС и упрекна председателя на Върховния касационен съд Лозан Панов, че го атакува с политически изказвания в последната му официална реч. Скандалът стигна и до Европейската комисия чрез писмо на Съюза на съдиите в България.

Манипулирани ли са записите между Владимира Янева и Румяна Ченалова

Експертизата по записите не може да отговаря само на един въпрос, а трябва да обхваща и начина, по който са правени и дали са приложени СРС-та. Това каза тя, след като Етичната комисия на Висшият съдебен съвет (ВСС) не откри нарушения при казуса „Яневагейт” и обяви записите за манипулирани. Проверката дали са истински записите подхвана и независима лаборатория по искане на „Биволъ”. Според Ченалова решението на съвета е алогично, но тя го е очаквала.

В него няма данни за нарушения на магистрати и замесените в скандала членове на ВСС, каза още тя. Щом Янева не е извършила нарушение, значи е казала истината. В такъв случай главният прокурор Сотир Цацаров, председателят на Върховният административен съд Георги Колев, членовете на ВСС Ясен Тодоров и Димитър Узунов са извършили нарушение заради определени зависимости, като са упражнявали влияние и натиск върху професионалната среда на Янева. „Това решение е невъзможно, защото не може и едните, и другите да не са извършили нарушение”, отбеляза Ченалова.

Случаят "Белведере"

На въпрос дали има солиден криминален гръб, за да излиза и да говори пред медиите, Ченалова отбеляза, че е тъжно свободното говорене да се смята за продиктувано, като отрече да има криминален кръг зад себе си.

Според нея истината за случая „Белведере” , заради който беше отстранена от съдебната система, е съвсем различна. Янева й била казала: „Румяна, трябва да има жертва”, когато френският посланик се е намесил в делото. Тогава й станало ясно, че ще бъде "опраскана".

По нейните думи Янева за нея е била само ръководител, но не и приятел. Тя каза, че съпругът й е взел парите, които Янева им е дала като подкуп, а след това ги е опаковал и ги е върнал. Целият случай с парите й е бил крайно обиден, допълни тя.

Бившият съдия обяви вчера, че последният разпространен запис от сайта за разследваща журналистика „Биволъ” е напълно автентичен. По думите й тя е водила точно такъв разговор с Янева. Тя разкри, че зад мъжкия глас в записите стои адвокат Момчил Мондешки.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама