Над 20 убити и 15 ранени при терористична атака в Буркина Фасо (обновена)

09:16, 16 яну 16 / Свят 25 249 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Джихадисти от „Ал-Каида в Ислямския Магреб” атакуваха късно снощи хотел в центъра на столицата на Буркина Фасо Уагадугу.

По данни на „Ройтерс” жертвите в хотела са поне 20, а ранените – 15. Пожарникари са открили 10 тела на терасата на ресторант, близо до обсадения хотел.

Тридесет души са успели да излязат невредими от хотела, а други 33 ранени са били евакуирани при щурма на местните специални сили, подпомагани от САЩ и Франция, който продължава и в момента, съобщи министърът на комуникациите Реми Данджину, цитиран от АФП. Чули са се изстрели а районът около хотела е отцепен.

Към момента не е ясно дали в ръцете на екстремистите има още цивилни.

Сред спасените е социалният министърът на страната Пенгвинде Савадого. Местни медии, цитирани от „Ройтерс“ съобщават, че сред ранените има хора с огнестрелни рани, както и такива, които са пострадали след падане от високо.

Престрелката и малките експлозии били започнати от бойци на терористичната групировка „Ал-Каида в Ислямския Магреб” късно снощи. Нападателите се разделили на две групи, като едната нападнала 4-звездния хотел „Сплендид“, а другата – отсрещния ресторант „Капучино“. Джихадистите поеха отговорност за нападението.

В атакувания от ислямисти четиризвездният хотел често отсядат представители на ООН в Буркина Фасо, както и други западни гости и официални лица.

Все още не е ясна самоличността и националността на жертвите. Това е поредната ислямистка атака тази седмица, след тези в Турция, Индонезия и Нигерия.

Според западните медии, вчерашното нападение е първо по рода си на територията на Буркина Фасо.

В края на ноември хотел „Радисън Блу” в Бамако, столицата на Мали, беше щурмуван от джихадисти на „Ал-Кайда”, като при атаката тогава загинаха десетки, включително и чужденци.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама