Дискутираха предотвратяването на противообществени прояви с ученици от Търговище

07:40, 16 яну 16 25 285 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Седмокласници от Търговище проведоха тренинг за предотвратяване на рисковото поведение и тормоза в училище. Това бе темата на дискусия организирана за две паралелки в Първо СОУ "Свети Седмочисленици", гост на която беше  инспекторът от Детска педагогическа стая Бойко Янакиев.

В разговора учениците се включиха с разсъждения за самопознанието, самовъзприемането и предотвратяване на евентуални проблеми, свързани със страха и стреса в резултат на училищния тормоз.

„ Всяко действие има противодействие. До къде е моралното и допустимото. Мислете какво ще се случи с бъдещето и с живота ви”, бяха думите на госта. Бойко Янакиев обясни подробно на учениците, че както в живота има правила, така е и в училище и извън него, че всичко има граници на допустимост, и неспазването им  е наказуемо. Той даде пример какво се случва когато има противообществена проява и каква е процедурата провинилия се да получи наказание.

Бяха обсъдени правата и задълженията в такива случаи, както на учениците, така и на родителите, че има детски изолатор, интернати за малолетни, парични глоби и санкции на родители от 1000 до 2000 лева.

"Г-н Янакиев разказа няколко случая от практиката си и посочи, че в повечето ситуации, причината да се стигне до противообществена проява е провокация, вербална агресия, която прераства във физически сблъсък и последиците от това са, че се действа без да се мисли,че не всичко е шега, когато се даде воля на емоциите и чувствата, ситуацията може да стигне до трагичен и фатален край", разказа след тренинга педагогическият съветник на училището Силвия Малинова. 

Тя допълни, че заедно с учениците са обсъдени различните форми на тормоз - вербален, психически, социален, кибертормоз, както и възможностите младите хора да се предпазят от тях и да реагират адекватно.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама