Незаконно сметище за пореден път изникна в центъра на Шумен

07:30, 16 яну 16 25 577 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
За пореден път незаконно сметище изникна в района на недостроения Търговски дом около улица “Христо Ботев” в центъра на Шумен.

Въпреки, че от Общината преди време са разчистили отпадъците днес там отново са изхвърлени тонове боклук. Разнообразието запълва цялата гама от строителни материали, автомобилни гуми, разложени дюшеци, пластмасови бутилки и предмети от бита до трупове на умрели животни.

Част от боклуците най-вероятно са пренесени от клошарите, които ползват за жилище недовършения строеж. Друга част е нарочно изхвърлена там, но до момента няма засечени нарушители, обяви началникът на дирекция “Инспекторат” в Общината Свилена Иванова.

Живеещите в къщи на улица “Христо Ботев” редовно се жалват от неудобната ситуация. При топло време в района се разнася силна смрад. Не рядко хората сами почистват терена, но възможностите им не са достатъчни, за да се справят със строителните отпадъци, гумите и стъклата.

От години необлагороденото място се използва за сметище и след всяко разчистване то се подновява още по-голямо. Част от отпадъците се изхвърлят непосредствено до пешеходната зона на улица “Христо Ботев”, която свързва Гранд хотел “Шумен” и хотел “Мадара”, а по отсечката преминават много чужди туристи и гости на града, отседнали в двете сгради. Те също неволно стават свидетели на незаконното сметище.

Нелицеприятната гледка на сметището трайно се е загнездила в стратегическия участък между пешеходната зона в централната част на Шумен и възрожденския комплекс на улица “Цар Освободител”.

Проблемният терен около недостроения Търговски дом в Шумен има двама собственици Общината и фирма “Автомагистрали Черно море”. От частното предприятие поеха ангажимент да огледат района и да почистят своята територия. Същото обещаха и от кметството.

За миналата година в Община Шумен са постъпили 49 сигнала за незаконни сметища. По всички е взето становище и боклуците са разчистени. Само от незаконните сметища в града са извозени около 160 тона строителни и близо 100 тона битови отпадъци.

Критична точка от години остава пътят за село Лозево, където непрекъснато се образуват незаконни сметища и се налага всяка година Общината да чисти поне два-три пъти. Проблемна се оказва и горичката около разсадника към Пети километър.

Незаконни сметища редовно се образуват в квартал “Боян Българанов” около улиците “Първа”, “Седма”, “Средна гора” № 5.

Наскоро от Общината са разчистили струпани строителни отпадъци на бивша детска площадка по булевард “Велики Преслав” в посока към квартал “Дивдядово”. Почистен е и подлезът на “Кауфланд”. През декември фирми са направили основно ръчно почистване на града.

Всеки шуменец, който обича разходките сред природата се е сблъсквал с изхвърлени строителни, битови отпадъци и автомобилни гуми на Шуменското плато. В природния парк нерегламентираните сметища са основно четири – две за строителни и две за битови отпадъци. Резултатът от разчистването им до момента е новата им поява.

При всички положения нарушителите водят на местната власт с много на малко в борбата с незаконните бунища. 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама