Енергийният министър и шефът на КЕВР в Брюксел за либерализацията

23:02, 15 яну 16 25 619 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) Иван Иванов взе участие в днешното заседание на работната група между България и Европейската комисия, провело се в Брюксел. Това съобщи председателят на КЕВР чрез страницата си във „Фейсбук“.

Той обяснява, че работната група подпомага на българското правителство при преминаването към пълна либерализация на електроенергийния пазар.

„В белгийската столица сме заедно с министъра на енергетиката Теменужка Петкова, експерти от КЕВР, Министерството на труда и социалната политика и Агенцията за социално подпомагане“, споделя още Иванов.

По думите му работата им с представителите на дирекция "Вътрешен енергиен пазар" към Генерална дирекция "Енергетика" e ползотворна. Българските потребители трябвало да бъдат уверени, че техните интереси ще бъдат максимално защитени при предстоящата пълна либерализация на електроенергийния пазар в страната.

„Всички се обединихме около становището, че този въпрос е от особена важност, защото близо 30% от населението в България попада в групата на уязвими потребители. Получаваме активно съдействие и подкрепа от страна на европейските ни партньори, които на всички досегашни разговори са подчертавали, че пазарните механизми вървят ръка за ръка с мерки на държавите за социална защита на нуждаещите се“, пояснява шефът на енергийния и воден регулатор.

Иван Иванов споделя още, че е убеден, че след днешните обстойни разговори и извършени анализи, ще се намери най-подходящият модел за България при определяне на кръга от тези потребители и механизмите за тяхната защита в хода на либерализирането на енергийния пазар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама