ВСС не е частното парти на Борисов, че да му стават на крака, обяви Таков

22:14, 15 яну 16 / Политика 25 694 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Когато премиерът влиза на частно парти, разбира се, че е редно и възпитано да станете и да го поздравите. Когато обаче той влиза в другата власт - съдебната, не може да му ставате на крака и поведението ви да е угодническо.

Това каза доц. Кристиан Таков, член на правния съвет на президента, в ефира на БНТ по повод скандала от ден по-рано със СМС-а, който получи Борисов и отиде на заседанието на ВСС.

По думите му са лъжа твърденията на министър-председателя, че СМС-ът, който препратил на председателя на ВКС Лозан Панов вчера, не е получен от член на ВСС. Членът на президентския правен съвет призова Борисов да каже, кой му е изпратил съобщението.

Таков припомни, че Конституцията е определила разделение на властите у нас – законодателна, изпълнителна и съдебна. Те имат строго разпределени функции, те са независими една от друга и целта им е всяка една от тях да възспира останалите по техния напълно естествен опит да заграбят целия контрол върху обществото.

„В последния случай със СМС-ите е много лесно да определим премиера за „лошия“. Не е само той виновен. Висшият съдебен съвет, ставайки на крака, когато изпълнителната власт неканена влиза, предава тази съдебна власт. За честта на неколцина от магистратите ѝ трябва да кажем, че някои от редовите членове на ВСС, председателят на ВКС и главният прокурор не са станали“, обяви доц. Кристиан Таков.

Според него цялата тази история говори за безредие и неразбиране на разделението.

„Не казвам, че премиерът не знае какво е разделение на властите – той не го живее. Не го живее, защото му го позволяват“, допълни членът на правния съвет на президента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама