Съдът обяви за недействителен избора на кмет в кубратското село Мъдрево

18:25, 15 яну 16 25 468 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Административният съд в Разград отмени като незаконосъобразно решението на Общинската избирателна комисия в Кубрат и обяви за недействителен избора на Салим Мустафа от коалиция „Време за промяна” за кмет на кубратското село Мъдрево.

В мотивите си магистратите приемат, че изборният процес е опорочен от редица съществени нарушения, допуснати както при самото гласоподаване, така и при преброяване на подадените гласове. Те водят до окончателен резултат, различен от обявения с постановеното от ОИК решение, се посочва в решението.

Съдът осъжда Общинската избирателна комисия в Кубрат да заплати на ищеца по делото Ибрям Ялама сумата от 500 лева за разноски по производството.

Делото за касиране на вота в Мъдрево бе заведено след жалба на Ибрям Ялама от ДПС, който загуби кметската надпревара от кандидата на коалиция „Време за промяна“.

Според окончателните резултати, за кандидата на ДПС своя вот са дали 316 души, а Мустафа са подкрепили 319 жители.

При повторното броене на бюлетините още на първото заседание бе установено, че в една от секциите за Ялама са били описани 142 валидни бюлетини, а на практика са били с 20 повече. Така действителните гласове за него се оказаха общо 336 , а за Салим Мустафа – 319.

На последното заседание новоизбраният кмет и защитниците поискаха от съда изборите в селото да бъдат обявени за недействителни. Пред съда Мустафа заяви, че иска честни избори, а не служебна победа.

Заради нарушения на правилата в Изборния кодекс за отмяна на изборните резултати се обяви и прокурорът по делото.

Решението на Административния съд в Разград може да се обжалва в седем дневен срок от обявяването му на страните пред Върховния административен съд.

От общо десетте дела за касиране на изборите в Разградска област, това е второто, което завършва с отмяна на изборните резултатите. 

През месец ноември Административният съд в Разград обяви за недействителен и избора на Ерол Тахсин от ДПС за кмет на лознишкото село Каменар.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама