Сопот с нова ВиК мрежа за 27 милиона лева

18:14, 15 яну 16 25 309 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Обновената ВиК мрежа в Сопот бе официално открита днес от министъра на околната среда и водите Ивелина Василева, областния управител на Пловдив Здравко Димитров и кмета на община Сопот Деян Дойнов. На събитието присъства и зам.-областният управител Георги Пилев.

Водният цикъл на Сопот е инфраструктурен обект с хоризонт поне 30-40 години. Инвестицията е 27 254 227 лв. по проект, финансиран от Оперативна програма "Околна среда 2007-2013 г."

Положени са 25.5 км канализационни тръби и 23.8 км водопроводи, чрез които се повишава качеството на питейната вода и рязко се намаляват загубите на вода. Старата ВиК мрежа на града е правена през 60-те години на миналия век.

Припомняме, че изпълнението на проекта, който трябваше да бъде финализиран на 31 декември 2015 г., висеше на косъм заради огромните финансови затруднения на Общината, до които се стигна заради първия проект от водния цикъл - пречиствателната станция за отпадни води.

С подкрепата на държавата, която отпусна безлихвен заем в размер на 2.4 млн. лв., проектът бе спасен и не се стигна до връщане на средства.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама