Сливенска община в готовност за предстоящото застудяване

18:07, 15 яну 16 25 361 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Цялостна организация по готовността за действие и реакции за недопускане на сложни ситуации във връзка с очакваната промяна на времето в следващите дни извърши Сливенска община. Метеорологичната прогноза включва валежи от сняг, придружени  от вятър.  На всички кметове на населени места своевременно е препоръчано да насочат основните си усилия за организация по предварителна подготовка и готовност за действие по минимизиране или бързо ликвидиране на възникнали ситуации от снегонавяване или поледици. Това съобщи началник отдел „Сигурност, управление при кризи и ОМП” - инж. Снежана Кънева.

Осъществена е връзка със структурните дружества, осигуряващи нормалните условия за живот и работа (ЕВН, ВиК и др.). Те информират, че имат необходимата готовност с екипи за действие при възникване на ситуация, в това число и адекватна първоначална реакция.

Дружествата, сключили договор за зимното поддържане на общинската пътна мрежа и уличната мрежа в град Сливен, имат постоянна координация с длъжностните лица от Общинска администрация.

Част от членовете на Щаба за изпълнение на плана за защита при бедствия са преминали в постоянно дежурство за почивните дни. При необходимост ще бъде предавана своевременно информация до медиите.

По данни на Националния институт по метеорология и хидрология, на територията на нашата община валежите се очакват още в ранните часове в събота и ще продължат през неделния почивен ден. Скоростта на вятъра също ще се повишава до стойности над 13 м/сек. През първите работни дни времето ще запази динамиката и ниските температури.

“Очакваните валежи в съчетание с вятър са предпоставка за снегонавявания и други негативни явления и последствия”, допълни инж. Снежана Кънева и препоръчва:

- задължение на всеки е да съобразява и следи метеорологичната обстановка,  особено когато има и навременна информация чрез медиите

- да не се предприемат излишни действия и пътувания, за да не се допуснат излишни инциденти или да бъде поставен на риск свой или на другите живот или здраве

- при необходимост от предприемането  на каквито и да е действия задължително да е налице осигуряване с окомплектовка и съоръженост за зимни условия, в това число и заредени батерии на телефони за връзка

- в случай на образувани снегонавявания и поледици, собственици и ползватели на имоти носят пълната отговорност по почистването и поддържането в безопасен вид на прилежащите тротоарни площи и подходи

- препоръчителна е пълна проверка на автомобилите, изправността на системите и гумите им, зареждане с достатъчно гориво

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама