Отново ще се търсят средства за почистването на река Батовска

17:25, 15 яну 16 25 320 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По искане на областния управител Детелина Николова в Министерството на околната среда и водите се проведе работна среща с участието на министъра на околната среда и водите  Ивелина Василева. Целта е била да се уточни планът за действие във връзка с проблемите, възникнали след неколкократните наводнявания през 2014 и 2015 г. в Защитена местност „Блатно кокиче” по плана за управление на Поддържания резерват „Балтата” и буферната му зона.

В срещата са участвали също зам.-министър и експерти от министерството, както и директорът на РИОСВ – Варна, придружен от специалисти.

Решено е под ръководството на областния управител на Добрич да бъде организирана работна група с представители на РИОСВ и Басейнова дирекция Варна, Министерство на земеделието и храните, „Напоителни системи” ЕАД и Областна администрация Добрич. Тя ще подготви техническа експертиза и задание за ремонт на хидротехническите съоръжения. Ще бъде внесено отново искане пред Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерски съвет за отпускане на пари за почистване и осигуряване на проводимост по коригиран участък на река Батова. Целта е дейностите да стартират в следващите месеци с оглед на атмосферните условия.

При проливните дъждове през юни 2014 г. и началото на февруари 2015 г.. в резултат на непочистеното корито на реката тя преля и заля част от курорта Албена, а през м.г. дори събори рецепцията на хотел „Гергана” и застраши сигурността на туристите. Проверките са установили, че река Батовска е с прекъсната проводимост на руслото в продължение на 1 км до нейното вливане в Черно море. Проводимостта на реката е нарушена и преди това - в участък с дължина около 3 км (до село Оброчище). При тази ситуация, цялото водно количество, преминава през поддържан резерват „Балтата” и от там, наводнява сградите и прекъсва пътищата в курорта Албена.

Вследствие на падналите в края на януари-началото на февруари 2015 г. 60 л/кв.м валежи, висока вълна от река Батовска заля резерват „Балтата“ и прилежащите му територии, уличната мрежа на курорта Албена в близост до резервата, както и приземните етажи на шест хотела. Общата стойност на разходите по почистване коритото на река Батовска в участъка от 4 км. бяха разчетени на 520 000 лева или  265 876 евро.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама