Разпадането на Шенген ще доведе до огромни икономически загуби, смята Юнкер

17:01, 15 яну 16 / Свят 25 284 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Разпадането на Шенгенската зона на свободно движение в ЕС би довело до неизмерими икономически загуби. 300 милиона евро до момента са само загубите от въведения контрол по границата между Дания и Германия. Какъв е смисълът да имаш обща валута, ако не можеш да пътуваш и работиш в Европа? Ако Шенген колабира, щетите за единния пазар ще са неизмерими, това каза председателя на Европейската Комисия Жан-Клод Юнкер по време на първата си реч за годината. Според него има спешна нужда от ефективен контрол и европейски патрули по външните граници на ЕС, за да не се стига до затваряне на вътрешните. По думите му европейците ще изпитат сериозни затруднения при намирането на работа и икономиката ще пострада ако зоната без контрол на вътрешните граници се срине под натиска на бежанската криза. 

По време на първата си пресконференция в Брюксел Юнкер каза, че през пролетта ще има нов вариант на Дъблинската система за прием на бежанци в Европа, защото сегашната не работи. "Онези, които идват в Европа като бежанци, не може арогантно сами да определят къде искат да живеят. Нежеланието на някои от правителствата да вземат част от бежанците от Италия и Гърция вреди на репутацията на Съюза и те трябва да бъдат убедени да спазват ангажиментите си", смята Жан-Клод Юнкер.

ЕС няма проблем с Полша, с действията на полското правителство

ЕС няма проблеми с Полша, а с действията на полското евроскептично правителство, коментира още Юнкер по повод на безпрецедентното решение на комисията за налагане на мониторинг над Полша заради новите закони за съдебната власт и обществените медии. Тези действия са много повече работа на ЕС, отколкото се представя, твърдението, че полските закони са от компетенцията само на полския парламент и това няма нищо общо с ЕС, е погрешно, допълни още Юнкер.

Ново предложение

Юнкер припомни предложението на Комисията за създаване на европейска гранична и брегова охрана и съобщи, че през следващите месеци Комисията ще излезе с друго предложение - за уреждане на законната миграция.

Съдбата на Великобритания в ЕС

Председателят ЕК изрази увереност, че на предстояща среща на върха през февруари държавите от ЕС ще постигнат общо решение с Великобритания за бъдещия ѝ статут в съюза и че той няма да стигне до лишаване на Полша от право на глас.

Напредък в изграждането на банков съюз

Юнкер припомни напредъка в изграждането в ЕС на банков съюз, дигитален пазар, енергиен съюз, началото на единен капиталов пазар  и че е започнат е дебатът за задълбочаване на икономическия и валутния съюз през това десетилетие. Той отчете, че в банковия съзюз липсва един съществен компонент – единна европейска схема за гарантиране на банковите влогове, срещу която се съпротивлява Германия. 

Наред с мерките срещу младежката и трайната безработица Комисията смята да постави въпроса за регламентиране на минималната работна заплата в ЕС.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама