Скандалът със СМС-а до Борисов стигна до Еврокомисията

16:57, 15 яну 16 25 322 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Скандалът с изпратения СМС до министър-председателя Бойко Борисов по време на заседанието на Висшия съдебен съвет (ВСС) в четвъртък стигна до Европейската комисия (ЕК). Случаят се описва в писмо до комисията от Съюза на съдиите в България по повод случващото се със съдебната реформа през последната година.

Нереформираната българска съдебна система вреди на целия Европейски съюз и на гражданите му, категорични са съдиите. Те искат ЕК да препоръча на управляващите у нас да говорят за постигнатите резултати, а не за това какви действия предприемат. Писмото е изпратено десет дни преди да бъде публикуван докладът на ЕК за напредъка на страната по Механизма за сътрудничество и оценка, съобщи специализираният сайт „Правен свят“.

Според съдиите съставът на ВСС не е в състояние да отстоява независимостта на съдебната власт, предвид вчерашното заседание на съвета, на което бе обсъждано становището на Етичната комисия, че нито един представител на съдебната власт, замесен в скандала "Яневагейт" не е извършил нарушение.

"Вместо да изясни фактите, свързани с изпратеното съобщение и мотивацията си да го препраща на председателя на ВКС, премиерът отправи обвинения към председателя на ВКС за осъществяване на политическа дейност. Мнозинството от ВСС не прояви интерес кой е уведомил министър-председателя за случващото се в заседанието на съвета, не взе отношение към отправените по недопустим начин обвинения, нито демонстрира дължимото в тази случай отношение на орган, призван да отстоява независимостта на съдебната власт", коментират съдиите.

В писмото се засяга приемането на Актуализираната стратегия за съдебна реформа, конституционните промени и отстъплението от първоначално обявените промени, игнорирането на препоръките на Венецианската комисия, съдийския протест, проекта за изменения на Закона за съдебната власт, сигналите на съдиите на Софийския градски съд срещу лошото управление на съда, записите на разговорите, известни като скандала "Яневагейт" и липсата на адекватна реакция от страна на ВСС по тези два скандала, както и вчерашното посещение на Бойко Борисов във ВСС.

"Липсата на политическа воля за провеждане на действителна и ефективна реформа в съдебната власт е обяснима със съществуващите нерегламентирани зависимости, обвързаности и недопустими вмешателства на най-високи нива в държавното управление. Доказателство за това са и придобилите широка публичност няколко скандални случая, които не бяха разследвани от компетентните органи, така че обществото да получи убедителен отговор има ли виновни и следва ли да понесат отговорност", пишат от съсловната организация.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама