В Бургас осъдиха условно турски капитан, предал кораб за скрап

15:02, 15 яну 16 25 355 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
По внесен обвинителен акт на Районна прокуратура – Бургас на 12 януари 2016 г. Районният съд в града е осъдил на общо наказание в размер на 3 години лишаване от свобода условно с 5 години изпитателен срок подсъдимия Мустафа Ч., капитан на мореплавателни съдове. Същият е признат за виновен за няколко престъпления.

Съдът е постановил и отнемане в полза на държавата на плавателния съд.

Случаят е от месец май 2008 г., когато полицаите от Регионален граничен сектор Бургас предотвратяват нарязването на кораба на скрап. Морският съд е бил открит в бургаската корабостроителница под друго име. В корабостроителницата за ремонт е качен кораб с името НАКРЕ - „NАКRE”, плаващ под грузински флаг и с уникален номер, даден му както при построяването на всеки кораб по света, като е установено, че e започнато нарязването му на скрап. При разследването е установено, че в действителност такъв кораб не е съществувал, а това е турският кораб ЕРДАЛ КАРАЕР (Erdal Karaer).

При разследването е установено, че капитанът на турския кораб е съставил неистински официални документи – фактура и удостоверение за предаване на кораба, както и е потвърдил неистина в няколко писмени декларации и сертификати.

Присъдата е постановена по реда на задочното производство, като не е окончателна и подлежи на обжалване.  

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама