Водата в Търговище няма да поскъпва

14:48, 15 яну 16 25 656 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Водата в Търговище няма да поскъпва и дори има основание да се иска поевтиняване. Това стана ясно от изказване на председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов, който коментира новите правила, по който ще се изчисляват ставките в различните райони на страната от началото на следващата година. Според данните на Комисията хората в Търговище плащат  най-скъпа вода спрямо доходите си, както и потребителите в Разград и Исперих.

Комисията за енергийно и водно регулиране обяви, че няма да позволи шоково поскъпване на питейната вода от догодина.  За да не се стигне до драстично поскъпване, регулаторът намали максималната възможна цена на кубик. Социално допустимият праг на цената ще бъде намален на 2,5% от средния доход в съответната административна област по данни на Националния статистически институт, при 5 на сто в момента.

Последните две поредни увеличения на цената на водата в Търговище бяха през 2012 година. Първоначално в сметките на част от потребителите се появи нова такса от 32 стотинки за пречистване на водата. Тя засягаше не всички квартали в града и едва през юли 2014 година беше въведена без изключение, след като всички домове бяха присъединени към пречиствателната станция. За промишлените предприятия спрямо степента на замърсяване тази такса започва от 64 стотинки и стига до 1.28 лв. без ДДС.

В края на 2012 година беше и повишението на таксата за доставяне на помпена вода до 1.70 лв за потребление до 20 кубика. За по-големите консуматори увеличението беше от 2.10 на 2.16 лв. без ДДС.

Аргумент за поскъпването беше завишената цена на тока, като от дружеството обясниха, че електроенергията е основен ценообразуващ елемент, тъй като 98.5% от водата в Търговище се добива с ток.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама