Съдят шуменец, причинил смъртта на моторист край кв. „Мътница”

14:15, 15 яну 16 25 598 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Шуменският окръжен съд гледа дело срещу 52-годишния Иванчо Стоянов, който е обвиняем за катастрофа, довела до смъртта на моторист и средна телесна повреда на пасажер.

Инцидентът е станал на 22 юни 2014 г. около 21 ч. край шуменския квартал „Мътница”.

Иванчо Стоянов, който бил зад волана на товарен автомобил „Фолксваген Транспортер” излизал на стария пътя Шумен - Варна от завод "Хан Омуртаг".

Мъжът не спрял на знак „Стоп”, при което последвал сблъсък с идващия от Шумен 650-кубиковия мотоциклет „Априлия Пегасо”, управляван от 26-годишния шуменец Александър Петков.

При удара пострадали водачът на мотоциклета и Марин Великов, който се возел на задната седалка. Двамата били откарани от екип на Центъра за спешна медицинска помощ в шуменската болница, където медиците установили, че Александър е с фрактура на лява ръка и таза, а неговият спътник е със счупване на дясната ръка.

Пристигналите на мястото на инцидента униформени установили, че седналият да управлява мотоциклета шуменец не притежава съответната категория.

Според обвиниението, представено от прокурора Димитър Арнаудов, Иванчо Стоянов е съпричинил катастрофата заедно с мотоциклетиста, като не осигурил предимство.

Адвокатът на частните обвинители – Петра Свиленова, поиска от обвинението да отпадне съпричиняване, но това обстоятелство остана.

В съдебната зала бе излушан Марин Великов, който се е возил с Александър във фаталната вечер.

Той обясни, че си спомня само времето преди инцидента, а от самия удар има само мъгляви спомени. Двамата били на заведение в центъра на Шумен, когато решили да идат до заведение в кв. „Мътница”. Тръгнали натам с мотора, който Александър си купил скоро. Били с каски, времето ясно, асфалтът сух.

Младежът разказа, че следващото което си спомня е как излизат от града, а след това – как лежи на земята.

„Извинявай, приятел, че се получи така. Боли ли те нещо”, го попитал Александър. Според Марин, някой му свалил каската и го плискал с вода, но не е сигурен кой. След това си спомня как е приет в спешното.

Пред съда бе разпитан и вещото лице, участвало в тройната колективна експертиза по делото, инж. Иван Радев.

Той обясни, че според неговите изчисления мотоциклетът се е движел с приблизително 150 км/ч, когато се блъснал в буса. По думите му товарният автомобил се е изместил с 60 сантиметра от силата на удара.

Делото ще продължи на 16 март с разпит на поемните лица от инцидента.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама