Регламент на "Морска администрация" спъва интереса за речни капитани във ВВМУ

13:40, 15 яну 16 25 250 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Регламентът на "Морска администрация", според който позицията на капитан на речен кораб зависи не само от образованието, а предимно от практика с преминаване на опредлени участъци е основната причина да има отлив на кандидати за тази специалност.

Това заяви днес в Русе началникът на Висшето военноморско училище "Н. Й. Вапцаров" капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Той е в града във връзка с официалните чествания по повод 135-тата годишнина от създаването на ВВМУ. Неговото начало е положено именно в крайдунавския град на 9 януари 1881 г.

Тържественото честване на годишнината днес включва церемония по полагане на венци пред Паметника на моряка на ул. „Одрин”, последвано от тържествено шествие оттам по ул. „Александровска” до площад „Свобода” с членовете на Асоциацията на възпитаниците на морското училище във Варна и граждани. Програмата продължава с Тържествено събрание – концерт по повод празника на Морското училище, който започва от 17 часа, в Голяма зала на Доходното здание.

Кметът Пламен Стоилов не пропусна да изрази гордостта си от това, че честванията на годишнината започват от Русе.

"Висшето военноморско училище е една от гордостите на България. То винаги се е ползвало с огромна популярност, независимост от превратностите на времето. Сменяли са се системи, политически и икономически условия, но Морското училище винаги е било номер едно. За нас е гордост, че то е неразривно свързано с Русе и русенци. Ние сме речната столица на България. Имаме много корабособственици, тук е концентрирано управлението на речното корабоплаване. Всички кадри, които управляват тези процеси са кадри на Висшето военноморско училище", сподели Стоилов.

Капитан I ранг проф. д.в.н. Медникаров отбеляза в тази връзка, че от Русе са тръгнали много хора и събития с изключителен принос за развитие на речното и морското корабоплаване, за ВМС, както и за морската индустрия.

Един курсант и 7 студенти от Русе се обучават към момента във ВВМУ. Конкуренцията пък стига до 5-6 кандидати за място в някои от специалностите, като сред най-популярните са "Корабоводене" и "Мениджмънт на транспорта", в която делът на дамите е по-голям.

Все по-сериозен интерес се наблюдава от младежи от Гърция към различните специалности на ВВМУ, отбеляза още капитан I ранг проф. д.в.н. Медникаров.

Той добави, че сериозно застъпен е моментът със сигурността, като има отделни програми и цели дисциплини, посветени на тази област.

Както цяло бе отбелязано, че във висшето учебно заведение работят със сериозна мисъл към бъдещето и вече следват своята стратегия 2030.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама