Депутати притискат Меркел да затвори границите на Германия за бежанци

13:32, 15 яну 16 / Свят 25 239 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Депутати от партията на германския канцлер Ангела Меркел – Християндемократическия съюз (ХДС) са подписали петиция, с която настояват за ефективна забрана за повечето бежанци да влизат в Германия. Подписката е подкрепена от 40 германски парманетаристи, съобщава най-четения немски вестник „Билд“.

Причина за подготвянето на документа е скандала с насилието над жени в Кьолн и други градове в страната.

„Ако толкова голяма част от партията се изказва в полза на частичното затваряне на границите, би трябвало да можем всички да гласуваме за това“, отбелязва германският депутат Кристиан фон Щетен.

Според "Билд", групата депутати възнамерява да поиска въпроса за промяната на политиката на отворените граници да бъде гласуван на следващата конференция на партията на 26 януари. Петицията иска да забрани приема на бежанци, „които искат да влязат в Германия нелегално през сигурна трета страна“ и се позовава на Регламента от Дъблин, европейски закон, приет през 2013 година, според който бежанците трябва да получат убежище в първата страна от ЕС, в която пристигнат.

Меркел бе остро критикувана и от предшественика си Герхард Шрьодер. “Капацитететите за прием и интеграция на бежанци в Германия са изчерпани. Всичко друго е илюзия”, заявява Шрьодер за в. “Ханделсблат”.

Спад на одобрението

Заради разразилия се скандал с насилието над жени, извършено предимно от бежанци, бе регистриран спад в рейтинга на консерваторите на Меркел, а този на противниците на политиката ѝ по мигрантския въпрос нараства. Това стана ясно от анкета на обществената телевизия ARD, проведена в Германия дни след началото на новата година.

Ново нападение

Междувременно поредно нападение над жени беше регистрирано в Европа. Трима малолетни мигранти са нападнали жени във влак по линията Брюксел-Турне(югозапад) миналата неделя, съобщават местни медии. Бежанците са 13-годишни и са кандидати за убежище във Франция. Те са били задържани, разпитани и освободени. Според свидетелствата на пострадалите, жените са станали обект на сексуални посегателства. По-късно в полицията са подадени още две жалби от непълнолетни момичета, които са заявили, че са станали жертва на сексуални посегателства във влака. Според момичетата извършителите са били други, а не вече установените и разпитаните мигранти.

Белгийскитя премиер Шарл Мишел е заявил на партийно събрание, че правителството ще предприеме допълнителни мерки за защита на жените от насилие на обществени места.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама