Условна присъда за Владимира Янева (обновена)

13:07, 15 яну 16 25 484 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini

Съдът призна Владимира Янева за виновна по делото "Червеи", но я осъди на една година затвор условно с три години изпитателен срок, предаде репортер на София Topnovini.bg. Тя е осъдена единствено заради разрешението за прилагане на СРС спрямо автоматизираната информационна система на Централния полицейски регистър на МВР над максимално допустимият срок.

Другият обвиняем Тодор Костадинов беше оправдан по обвинението за длъжностно престъпление, но ще бъде глобен 3000 лв. за използването на чуждо име и парола, с които е влизал в автоматизираната информационна система на Централния полицейски регистър на МВР. 

Обвиняемите Янева и Костадинов не се явиха, за да чуят присъдите, които им постанови съдът. В залата не влезе и адвокатът на Янева Трендафил Трендафилов, който се появи след това, но отказа коментар.

Прокуратурата ще обжалва пред Апелативния съд

„Размерът на наказанието не ни удовлетворява категорично“, каза прокурорът по делото. Той уточни, че ще протестира със сигурност срещу наказателната присъда на Костадинов. По отношение на Янева прокуратурата не може да приеме, че деянието е само заради неспазване на сроковете за СРС.

„Разрешението за ползване на СРС на територията на цялата страна е все едно дава генерално пълномощно на службите извън териториалните компетенции на Градския съд“, категорични са държавните обвинители. Според тях Янева трябва да получи 2,5 години условна присъда „с оглед на това, че е първо наказание“. Вчера прокуратурата поиска за нея и за Костадинов ефективни присъди.

Адвокатът на Костадинов е доволен от решението

„Изходът е добър. Тепърва ще преценяваме да обжалваме пред Апелативния съд или не, защото е пренебрежимо наказанието като размер“, каза защитникът на Костадинов адвокат Людмил Рангелов.

„Това е един сложен правен въпрос по преценка на характеристиката на писмените доказателства, които му бяха вменени като такива с невярно съдържание. Има диспозитивни документи, които не подлежат на лъжливо документиране, има удостоверителни документи, които подлежат. Той за документното престъпление е напълно оправдан“, каза адвокат Рангелов. Той е очаквал оправдателна присъда и за компютърното престъпление.

По неговите думи няма прокурор, който да не обжалва решението на съда в такъв случай, когато прокуратурата поддържа обвиненията в пълния обем и прави конкретни искания за конкретни наказания, а този резултат не се получава.

Делото беше най-обсъжданото през изминалата година

Делото "Червеи" започна след скандал около едноименната разработка за подслушване и нерегламентирано влизане в системата на МВР.
Бившият шеф на Софийския градски съд Владимира Янева беше обвинена за това, че в периода от 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г., като съдия и председател на съда, два пъти е разрешила използване и два пъти е разрешила продължаване на експлоатацията на специални разузнавателни средства (СРС) в нарушение на Закона за СРС. Костадинов е обвинен в длъжностно престъпление, че в периода 12.09.2013 г. до 25.03.2014 г. в качеството си на директор на дирекция „Вътрешна сигурност“ в МВР е съставил 6 официални документи, в които удостоверил неверни обстоятелства.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама