С водещи ферми ще работи Аграрният факултет в Стара Загора

12:53, 15 яну 16 25 356 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
„Изготвяме регистър на фирмите, с които ще работим за осигуряване на стажове на нашите студенти. Искаме те да се учат във ферми, където се прави модерно земеделие”, съобщи доц. Димитър Панайотов, декан на Аграрния факултет към Тракийския университет в Стара Загора. По думите му ще се работи с фермите в Кортен и Твърдица, както и с овцевъдните в град Съединение и тази на Гриша Ганчев.

Ще се работи и с месопреработватели като „Аякс”, „Бони оборот” и държавната „Кабиюк” в Шумен. Предвижда се да се сключат договори за сътрудничество и с предприятия, в които се произвежда селскостопанска продукция, както и с винарни, които имат лозови масиви.

„Аграрният сектор трябва да бъде приоритетно развиващ се в България”, категоричен е доц. Панайотов. Като новоизбран декан на факултета, той ще залага на качеството на учебната и научно-експерименталната дейност, както и на привличане на младите хора като докторанти и преподаватели.

В момента в Аграрния факултет се обучават 1200 студенти в пет специалности:аграрно инженерство, екология, рибовъдство и аквакултури, агрономство и зооинженерство. Тук работят 84 преподаватели, от които 17 професори. В този факултет са и двама бивши кметове на Стара Загора – проф. Цанко Яблански и проф. Светлин Танчев, както и бившият ректор на Университета, сега депутат проф. Иван Станков.

Според доц. Панайотов обучението трябва да бъде и пазарно насочено.

„Нови студенти ще се привличаме с активна рекламна кампания, ще се насочим към фермерските семейства и към всички средни училища”, обясни деканът. Ще се търсят и чуждестранни студенти от Западните покрайнини.

За реализацията на студентите пък ще се използуват неправителствени  и бизнесорганизации, както и модерни фирми. Вече имало заявки от предприятия за студенти на стаж, както и възможности за отпускане на стипендии.      

      

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама