Найо Тицин показва непознати творби на баща си във Варна

12:35, 15 яну 16 / Култура 25 375 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Непознати до този момент творби – графики и акварели, на големия българския художник Атанас Нейков ще бъдат представени за първи път пред варненската публика тази вечер от 18 часа в Градската художествена галерия "Борис Георгиев”. Експозицията със заглавие "Дарението” е предоставена от сина на твореца - журналиста Найо Тицин.

Атанас Нейков е роден през 1924 г. в гр. София. Завършва Художествената академия през 1948 г. - "Декоративно изкуство" при Кирил Цонев и "Живопис" при Дечко Узунов, на когото е племенник. Работи в областта на живописта, графиката, илюстрацията и пространственото оформление. Бил е директор на Софийската градска галерия и на Националната галерия за чуждестранно изкуство. Участва в биеналета на графиката в Лугано, Краков, Сао Паулу, Биела, Виена, Любляна, има самостоятелни изложби в Берлин, Краков, Милано, Брюксел, Париж, Модена, Болоня, Капри, Парма, Брюксел, Хелзинки, Верона. Негови творби, освен наши галерии, притежават и библиотеката на Конгреса във Вашингтон, Галерията за модерно изкуство в Болоня, Центърът за европейска графика "Пранди" в Италия, колекционери в Италия, Германия, Полша, Швейцария, САЩ, Испания.

Атанас Нейков е проектирал пространственото оформление на Националния исторически музей в Съдебната палата в София, Националния археологически музей, Стрелбището, Галерията за чуждестранно изкуство, къщите-музеи на Дечко Узунов и Ненко Балкански в Казанлък, художествените галерии в Добрич и Сливен, Пантеона на Раковски в Котел, Църквата "Свети Николай" в Плевен. Подготвил е изложбата на икони на св. св. Кирил и Методий в църквата "Сан Клементе" в Рим и в Елванген, Германия, българското национално участие в ЕКСПО "Христофор Колумб" в Италия, изложби на българско изобразително изкуство във Ферара, Рим, Базел, Лисабон, Пхенян, българските павилиони на международни панаири в Париж, Милано, Москва, Загреб, Измир, Прага, Копенхаген, Стокхолм и Будапеща.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама