Идентифицираха втори белгиец сред парижките атентатори

12:11, 15 яну 16 / Свят 25 326 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Втори белгиец идентифицираха разследващите атентатите от 13 ноември в Париж, съобщава „Фигаро“. Това е 25-годишният Шакиб Акру от белгийско-марокански произход. Роденият през 1990 година мъж е самовзривилият се в апартамент в северното парижко предградие „Сен Дени“, който полицията обсади на 18 ноември миналата година. При операцията беше убит соченият за „мозък“ на нападенията Абделхамид Абауд.

Шакиб е идентифициран чрез ДНК-анализ. "Тази идентификация е резултат от сравнението на генетичния профил на камикадзето и този на майката на Шакиб Акру", казва в съобщение френската прокуратура. Негова ДНК е била намерена върху един от три автомата "Калашников", които френската полиция намери в автомобил изоставен в парижкото предгредие Монтрьой в нощта на атентатите. С тях терористите бяха разстреляли 39 от жертвите си в няколко заведения, които нападнаха във френската столица. 

Акру е бил част от списъка на Белгия с радикализирани мюсюлмани, но не е бил сред завърналите се от Сирия, пише белгийският "Соар". Той е бил осъден задочно на пет години затвор миналата година в дело срещу организация за набиране на бойци за Сирия.

Шакиб Акру и Абделхамид Абауд са заподозрени като основните организатори на атентатите в Париж от 13 ноември, в които бяха убити 130 души.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама