Ръст от близо 20% в посещаемостта на обектите на РИМ- Русе

12:00, 15 яну 16 / Култура 25 327 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Благодарение на инвестициите на Община Русе в инфраструктурата на града и в нови музейни експозиции за поредна година се наблюдава ръст в посещаемостта на обектите на Регионален исторически музей – Русе. Общият брой на посетителите е 87 000 души, което, в сравнение с 2014 г. е ръст от 19.5%, съобщават от РИМ.

Най- голям интерес е събрал Екомузеят с 23 700 посетители, след него в Русе е Историческия музей, чиито обновени експозиции са привлекли 10 500 души. От извънградските експозиции ръст има при Средновековния град Червен, където през 2015 г. си проведоха две исторически възстановки – едната през май с български реенактори, а другата през септември, когато от Русия пристигнаха „рицари“, „пажове“ и „дами“. Посетителите на Червен през 2015 г. са 11 000, а увеличението е с 22%. Туристите, влезли в Скалните църкви при Иваново запазват своята бройка – 13 000.

Пантеонът на възрожденците, със своите 7500 посетители, е отстъпил място в класацията, където Къщата-музей „Баба Тонка“ го е изпреварила в надпреварата за свободното време на гражданите, тъй като новооткритата експозиция отчита 9500 посетители. Единствено спад се регистрира в Къща-музей „Захари Стоянов“, но за няколко месеца (по време на откриването на „Баба Тонка“), музеят нямаше експозиция. Посетителите тук са 1300 души.

Експозицията на открито „Сексагинта Приста“ се развива изключително динамично, а нейните посетители са балансирано представени – множество индивидуални гости откриват древните римски останки. 3500 са посетителите на Сексагинта Приста.

Безспорно музеят има най- много посещения сред културните институти в Русе, но тенденцията за повишаване на интереса към местата на памет са общи за цялата страна. Ето защо ще направим сравнение с един от лидерите в туризма у нас – Велико Търново. В този град държавата инвестира от 1965 г., когато градът е обявен за град-музей, а в последните няколко години се наляха 16 милиона в градска инфраструктура и някои музейни експозиции.

Като резултат – ръстът на посещенията в търновските музеи през 2015 е 3.6% - в Русе е 19.5%, а в сравнение с 2010 г. ръстът от посетители във Велико Търново е 30.8% - в Русе е 43.6%. Тези цифри показват изключителната динамика, която Русе постига в реализацията на своята програма за развитие на туризма, във визията си за развитие на града и отношението си към наследството, съобщават още от РИМ.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама