78 пожара са възникнали в Търговище заради неправилно отопление през зимата

12:01, 15 яну 16 25 311 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
34 пожара в комини и 44 пожара вследствие на небезопасно използване на отоплителни и нагревателни уреди са станали в област Търговище от месец ноември миналата година до момента, отчитат от пресцентъра на Областната дирекция на МВР.

"Комините са едни от най-пожароопасните елементи в отоплителните системи поради факта, че се нагряват до високи температури и преминават през цялата сграда. Потвърждение на посоченото е големият брой пожари, възникнали главно в жилищни сгради при неспазване на противопожарните изисквания.

По време на горенето на отоплителните уреди в комините се образуват големи количества сажди, особено при отопление с дърва, торф и каменни въглища. Те имат сравнително ниски температури на самовъзпламеняване и отделят искри, което създава пожарна опасност за близко разположените до комина и около него материали.

В същото време може да се наруши целостта на димоотвода вследствие на високотемпературно напукване на стените", предупредиха от пожарната.

Оттам посъветваха, при запалване на сажди в комина да не се хвърля вода, а да се ограничи достъпът на въздух чрез затваряне на отвора на печката например.

Забранено е прокарването на каквито и да е горими конструктивни елементи като греди, ребра, покривни обшивки, подпори и други, на разстояние по-малко от 10 см. от комина.

При преминаване през горими междуетажни  и тавански конструкции е необходимо пространството наоколо да се запълни с негорим топлоизолационен материал.

По време на есенно-зимния период отоплителните уреди и комините се проверяват, почистват и при необходимост се ремонтират с цел осигуряване на пожарната им безопасност, категорични са огнеборците.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама