Държавата дала 2.36 млн.лв. на църквата през 2015

11:56, 15 яну 16 25 330 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
2.36 млн. лв. е получила Българската православна църква (БПЦ) от държавата за 2015 г., съобщи по време на парламентарни контрол премиерът Бойко Борисов. Парите са отишли за ремонт и поддръжка на 350 обекта, сред които 31 църкви и 29 манастира.

Премиерът е един от сериозните благодетели на църквата и често се шегува с подмазването на „началника“.

Борисов изчете подробна справка кое вероизповедание колко средства е получило от държавния бюджет, както и броя на обектите на различните вероизповедания.

За църквата „Св. София“ в столицата са отишли 450 хил.лв., а през следващата година се очаква за ремонта на храм-паметника „Ал. Невски“ да бъдат отделени около 20 млн.лв., които били обещани, но се чака подробен проект.

Мюсюлманското вероизповедание е взело 350 хил. лв. за ремонта на 49 джамии.

Борисов обобщи, че през тази година вероизповеданията ще получат около 4.5 млн.лв.

Премиерът отговори и на въпрос защо правителството не е внесло в парламента доклад за състоянието на националната сигурност в България за 2014 г. той обясни, че за тази година са управлявали три правителства и това е причината да не поемат отговорност да обобщават резултатите. Той не се съгласи с твърдението на задаващия въпроса Станислав Станилов („Атака“) за хаос и нередности в институциите, като обобщи: "Няма държава всичко да е цветя и рози". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама