Пловдив отбеляза 138 години от Освобождението на града

11:45, 15 яну 16 25 370 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
С поднасяне на венци и цветя пред паметника на капитан Бураго в Дондуковата градина пловдивчани почетоха 138 години от Освобождението на града.

"16 януари 1878 г. поставя ново начало в историята на Пловдив. Българите демонстрират своята политическа зрялост и поемат управлението на града", заяви в словото си директорът на Регионалния исторически музей Стефан Шивачев.

"В историята на Пловдив със златни букви е записана датата 16 януари 1878 г., когато свободата отново изгрява над вечния град на Тракия. Трябва да помним, че до този ден не се достига никак лесно. В края на ХVІІІ век българското население даже не се споменава от чуждите пътешественици, посетили Пловдив. За да дойде времето на големите българи от фамилията на Чалъковци, достигнали до икономическото могъщество и повели борбата против гърцизма. Те изразходват цялото си богатство за построяване на новите християнски храмове, в които техните наследници довеждат борба за проповед на български език до победен край", отбеляза още Шивачев.

С падане на колене присъстващите отдадоха почит към 225-те руски войници и офицери, отдали живота си в битката за Пловдив.

На тържествената церемония присъстваха кметът Иван Тотев и заместниците му, председателят на Общинския съвет Савина Петкова, зам.-областният управител Иван Антонов, районните кметове, общински съветници и граждани.

В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, участва почетна рота и военен духов оркестър.

Капитан Александър Петрович Бураго е възпитаник на Николаевското военно училище в Санкт Петербург. По време на Руско-турската освободителна война той командва ескадрон, който е част от армията на генерал Криденер.

В късния следобед на 15 януари 1878 г. руските части достигат Пловдив, а отрядът на Бураго е изпратен да разузнае как може да се влезе в града. Находчивият и смел млад руски офицер създава впечатлението у турските войски, че е пристигнала едва ли не цялата армия на генерал Гурко. В настъпилата паника превземането на Пловдив става бързо и лесно, а градът е спасен от унищожение.

Благодарение на щурма на капитан Бураго победата е извоювана с минимални загуби - 29 убити и 198 ранени. На следващия ден армията на генерал Гурко тържествено влиза в Пловдив. Така на 16 януари 1878 г. започва новата летопис и новото начало в развитието на Пловдив.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама