Трима са номинирани за званието „Почетен гражданин на Разград”

10:27, 15 яну 16 25 612 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Трима души са номинирани за званието „Почетен гражданин на Разград”. Това са Пламен Панчев, Иво Владимиров и Руси Бухтев /посмъртно/. Най-високото отличие на община Разград се връчва във връзка с празника на града – 28 януари. С отличието се удостояват лица с особени заслуги към града, общината и родината във всички области на обществения живот, за дългогодишна обществено-полезна дейност, високи морални постъпки или действия в името на обществото и личността, за изключителни постижения в областта на науката, културата, спорта и др.

Първото предложение е от инициативен комитет на дейци на културата и граждани за удостояване със званието на Пламен Панчев. Основната му трудова дейност преминава като професионален баскетболист, както и треньор на мъжкия отбор на „Лудогорец“- Разград, старши треньор и селекционер на Националния юношески отбор. Той е първият майстор на спорта по баскетбол от Разград, а така също е единственият до момента баскетболист, награден от Българската федерация за големи заслуги към разградския баскетбол и като състезател, и като треньор.

Наред със спортната си кариера Панчев е изявен български поет. Автор е на седм книги с поезия. Носител е на редица български и международни литературни награди, на „Златен Пегас“ за високи постижения в областта на културата и Златен медал „Михаил Лермонтов“ на Московската писателска организация.

Инициативен комитет на бившите учители, инспектори и трeньори по борба и физическо възпитание предлага с почетното звание да бъде удостоен посмъртно Руси Райков Бухтев във връзка с 87 -годишнина от неговото рождение. Той е изявен спортист и спортен деятел. Първият завършил ВИФ - София през 1953 год. от Разград. От 5 август 1953 год. е назначен за директор на УСШ – Разград, а от 1 април 1959 год. е окръжен училищен инспектор по физическо възпитание към ОНС отдел „Народна просвета” гр. Разград. На 06 септември 1979 г. почива внезапно след инцидент.

На 29 март 1980 год. е удостоен посмъртно с почетен знак на ОС на БСФС – златен, за активна дейност като треньор по борба и личен принос за развитието на физическата култура и спорт в окръга. От 1991 год. Ученическа спортна школа в Разград носи неговото име.

Номиниран за отличието е и  Иво Владимиров - главен асистент във филиала на РУ „Ангел Кънчев“. До 1986 година работи в математическата гимназия „Акад. Никола Обрешков“. С учениците си постигна много успехи в национални състезания по математика.

Най-много време от живота си отделя за подготовка на кандидат студенти и над 1200 негови възпитаници завършват висши учебни заведения по целия свят. Много от тях са много успешни в своите области - Теодор Георгиев ръководи заводите „Амилум“ в Източна Европа. Александър и Иван Здравкови ръководят фирма „Стинг“, Димитър Папазов „Балканфарма“ Разград, Вени Енчева е вицепрезидент на „Bank of America ”Merie Linch” в Ню Йорк (на 30 години), Елена Бекярска е професор в университета в ЮТА - САЩ и много други. Дълги години е председател на разградската секция на Съюза на математиците в България. Съавтор е на два учебника по Висша математика и десетки статии отпечатани в сборници и научни списания.

От основаването на клуба по шахмат „Абритус“ е в ръководството - Майстор на Спорта по шах. Три мандата Владимиров е общински съветник, а през 1995 година е избран за председател на Общинския съвет.

Предложенията за удостояване със званието "Почетен гражданин на Разград" ще бъдат разгледани следващата седмица на заседание на комисията по култура.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама