Отбелязват 120 години от организираната растителна защита в България

10:14, 15 яну 16 25 246 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Специалисти и фермери ще отпразнуват днес в Хисаря 120-годишнината от организираната растителна защита в България и 20-годишнината от създаването на Българската асоциация за растителна защита, съобщиха от браншовата организация. Проф. Янко Димитров, декан на факултета по растителна защита и агроекология в Аграрния университет и член на Управителния съвет на Българската асоциация по растителна защита припомни, че началото е дадено с указ на княз Фердинанд за борба с филоксерата.

В днешната организация членуват около 60 на сто от компаниите, които работят в сектора. През 2014 година те са продали препарати за защита на растенията от болести и неприятели за почти 200 милиона лева, а общата стойност на капитала на тези компании се оценява на около 2 милиарда лева.

Според проф. Димитров растителната защита в България като потребност и актуалност е съизмерима с това, което се прави в развитите аграрни индустрии на Европа.  Тя обаче изостава като организираност.

"Според Закона за растителна защита от 2013 година отговорността за растителната защита е в крайния производител на аграрна продукция при контрол от държавата. А трябва да бъде отговорност на професионалната част /коя е тя - да се посочи/ на обществото, защото се отнася до икономически резултати, здравето на хората и екологията",  коментира професор Димитров.

На общото събрание на Българската асоциация по растителна защита в Хисаря ще бъде дискутиран и една общоевропейска тенденция, в която България ще се включи.  

От 2017 година в ЕС се въвежда практиката на интегрирано управление на вредителите.

"Това не са практики от биоземеделието, което дава до 3 на сто от агропродукцията в ЕС, но не е и практиката на масово използване на химически препарати”,  казва проф. Димитров. По думите му, в Аграрния университет студентите вече са обучени да работят и в тази нова щадяща насока в растителната защита. В момента във факултета по растителна защита и агроекология се обучават 650 бакалаври и магистри или общо около 30-35 на сто от всички обучавани студенти в Аграрния университет.

Растителната защита има специално отношение и към биологичното земеделие, макар че в страната ни биопродукцията е много по-ниска от тази в Европа, коментира професорът. В Хисаря той ще защити убеждението си, че на биоземеделието трябва да се гледа като ресурс на природата, а не като на идея на производителя.

„Ако отидем в планинските и подпланинските райони на България, ние имаме идеалния ресурс за биологично земеделие. Там и сега не се води интензивна борба с вредителите на растенията, защото условията не позволяват те да се разпространяват”, заключи българският учен.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама