Премиерът не е длъжен да се отчита пред ВСС, както и ние пред него, заяви Соня Найденова

08:25, 15 яну 16 / Политика 25 289 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Премиерът не е длъжен да се отчита пред ВСС, както и ние пред него. Това заяви в сутрешния блок "Здравей, България" по Нова телевизия Соня Найденова - член на Висшия съдебен съвет (ВСС). "Изказването на Лозан Панов на вчерашното заседание беше анализ на проверката, извършена от Етичната комисията във връзка с разговорите между Янева и Ченалова. В рамките на вчерашното заседание на обсъждане не е бил поставян въпросът дали Бойко Борисов да бъде поканен", обясни Найденова. По думите й, заседанието е публично и информацията може да дойде от всеки. 

"Самият министър-председател потвърди, че той съзнателно е препратил това съобщение на Лозан Панов. В контекста на следващите думи на Борисов, по някаква причината идеята му била да препрати смс, тъй като не намирал смисъл да дава обяснения за разговорите между Янева и Ченалова. Имаме обща политика да се гарантира независимостта на съдебната власт и нейната независимост", подчерта Найденова. Тя допълни, че не смята, че която и да е дейност на ВСС, трябва да е насочена към политиката на изпълнителната власт. "Нашата работа беше да направим проверката. Становището на Етичната комисия е публично и може да се видят причините, за направените изводи. Тази проверка не е достатъчна", добави тя. 

Калин Калпакчиев, който също е член на ВСС, заяви в ефира на бТВ, че е нечувано това да се случи в една демократична държава. "Изпратеният смс беше условияе Борисов да се яви във ВСС. Там го попитахме дали го е направил и той потвърди, че го е направил. Той посочи, че смс-ът му е бил изпратен от друго лице", обясни Калпакчиев. Според него, подтекстът имал за цел да изрази нежеланието му, че името му се споменава. "Смс-ът потвърди, че ВСС и съдебната власт е в зависимост от изпълнителната власт", подчерта Калпакчиев. Според него, проверката по "Яневагейт" не била проведена обективно.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама