Честваме 138 години от Освобождението на Пловдив

07:22, 15 яну 16 25 321 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Пловдивчани ще отбележат тържествено 138-ата годишнина от Освобождение на града от османско робство. 

Възпоменателно тържествено честване ще се състои от 11 часа пред паметника на Капитан Бураго в Дондуковата градина.

Слово по повод годишнината и събитията от 1878 година ще произнесе директорът на Регионалния исторически музей н.с. Стефан Шивачев. Водещ на тържеството ще бъде Златко Павлов.

В официалната церемония, организирана от Община Пловдив, ще участва почетна рота и военен духов оркестър. Паметта на загиналите за свободата на Пловдив ще бъде почетена с падане на колене и минута мълчание. Ще бъдат поднесени венци и цветя на паметника на легендарния Капитан Александър Петрович Бураго .

Капитан Александър Петрович Бураго е възпитаник на Николаевското военно училище в Санкт Петербург. По време на Руско-турската освободителна война той командва ескадрон, който е част от армията на генерал Криденер.

В късния следобед на 15 януари 1878 г. руските части достигат Пловдив, а отрядът на Бураго е изпратен да разузнае как може да се влезе в града. Находчивият и смел млад руски офицер създава впечатлението у турските войски, че е пристигнала едва ли не цялата армия на генерал Гурко. В настъпилата паника превземането на Пловдив става бързо и лесно, а градът е спасен от унищожение.

Благодарение на щурма на капитан Бураго победата е извоювана с минимални загуби - 29 убити и 198 ранени. На следващия ден армията на генерал Гурко тържествено влиза в Пловдив. Така на 16 януари 1878 г. започва новата летопис и новото начало в развитието на Пловдив.

 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама