Изложба, посветена на годината на картата в Русе

06:51, 15 яну 16 25 304 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
В РБ „Любен Каравелов“ в Русе е представена изложба, посветена на годината на картата. През 2015-2016 година по инициатива на Международната картографска асоциация (ICA) и под егидата на ООН се провежда Международна година на картата, която обхваща голям брой страни – членки на световната организация, между които и Република България, съобщават от РБ "Любен Каравелов".

Международната година на картата е световно честване на картите и тяхната значима роля в целия свят. Пълноценното използване на природните ресурси, цялостното икономическо развитие, усвояването на близкия и далечния Космос, прогресът, въобще не са възможни без наличието на такъв надежден инструмент, какъвто е натрупаната геопространствена информация и картографски архив.

Изложбата представя геоложки, исторически, топографски, лоцмански карти, както и детски карти, атласи и учебници по картография от фондовете на Регионална библиотека „Любен Каравелов“. Показано е второ фототипно издание на първата географска карта на България на български език от 1924 г. Тя е създадена от Александър Хаджи Русет през 1843 г. и е озаглавена „Карта на сегашная Болгария, Тракия и Македония и на прилежащите земи”.

В експозицията могат да се видят: План на крепостта Русчук, изработен от топографите на Източния отряд по време на Руско-турската освободителна война от 1877/1878 г. (Копие върху плат и метален отпечатък); Лоцманска карта на река Дунав в 3 тома, издание на Дунавската комисия от 1965 г.; Карта “Пътищата на старите пътешественици из българските земи“, публикувана 1938 г. в кн. 1 на „Архив за поселищни проучвания“ и др.

Интерес представляват и две графични творби на русенския художник Йордан Русев, рисувани върху стари навигационни карти. Сред експонатите е и една туристическа карта на София, илюстрирана в комиксов стил, съобщават още от РБ "Любен Каравелов". 

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама