В Русе отбелязват 135 години ВВМУ „Н. Й. Вапцаров“

06:32, 15 яну 16 25 403 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Навършиха се 135 години от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. Традициите в българското морско образование датират от 1881 г., когато в Русе, на основание Циркуляр № 7 на Военното министерство на Княжество България, считано от 9 януари същата година, се формира Морско училище, съобщават от пресцентъра на общината.

През 1893 г. отново в Русе се формира първият „Временен курс по военноморски науки, в който се обучават офицери, завършили Военното училище в София с цел да се придобие военноморска квалификация.

През последните 50 години Морско училище се утвърждава като лидер в обучението и създаването на висши кадри за гражданския и военен флот на страната с висок и завиден международен авторитет, съобщават още от пресцентъра на община Русе. За подготовката на курсанти и студенти училището разполага с богата материално- техническа и учeбна база. 37 тренажора позволяват да се води обучение при условия, близки до реалните.

Днес, 15 януари, започват официалните чествания в Русе по повод 135-тата годишнина от създаването на Висшето военноморско училище „Н. Й. Вапцаров”. От 15.00 ч. ще се проведе церемония по полагане на венци пред Паметника на моряка на ул. „Одрин”, а от 15.30 ч. ще започне тържествено шествие от Паметника на моряка по ул. „Александровска” до площад „Свобода” с членовете на Асоциацията на възпитаниците на морското училище във Варна, заедно с всички граждани, които искат да се включат.

Програмата продължава с Тържествено събрание – концерт по повод празника на Морското училище, който започва от 17 часа, в Голяма зала на Доходното здание. В началото е предвидено слово на началника на ВВМУ „Н. Й. Вапцаров” капитан I ранг проф. д.в.н. Боян Медникаров. Следва награждаване на двама отличили се преподаватели и един курсант от Морското училище от кмета Пламен Стоилов.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама