"Зелените" разкритикуваха промените в Закона за управление на отпадъците

22:24, 14 яну 16 / Политика 25 256 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
“Зелените“ предлагат 40 поправки в Законопроект за изменение и допълнение на Закона за управление на отпадъците, обнародван от Министерството на околната среда и водите. В писмо до медиите от партията заявяват, че новият Законопроект не предвижда достатъчно мерки за ефективото събиране и рециклиране на отпадъци.

„У нас все още изгарянето на отпадъци в ТЕЦ или складирането им в депа се възприемат като иновативни проекти, подкрепяни от държавната политика и на общинско, и на национално ниво. В новия Законопроект не се предвиждат достатъчно мерки за повишаване събираемостта на отпадъци за рециклиране за сметка на тяхното унищожаване или депониране. Основните предлагани нововъведения са под формата на наказания, глоби и рестриктивни мерки“, заявяват „Зелените“. Допълват, че са „силно скептични към подобни изменения“ в Закона.

"Зелените" предлагат 40 допълнителни мерки за по-ефективото събиране на отпадъци.

„Още през миналата година сред акцентите в кампаниите ни на общинско ниво бяха: активно ангажиране на бедните в сортирането на отпадъците за рециклиране; въвеждане на индивидуални торбички за домакинствата за различните видове рециклируем отпадък и изчисляването на данък „смет“ върху тях“, обясняват от партията. Ето още от писмото на „Зелените“ до медиите:

„Прилагаме нашето становище към Законопроекта, съдържащо конкретни текстове, които описват как да се случи това. Сред набелязаните мерки са: утвърждаване на приетата с европейски директиви йерархия в управлението на отпадъци, прозрачност при административните процедури и решения в тази област, по-добра регулация на разделното сметосъбиране на биологични материали, опасни материали, строителни материали.

Ако тези и подобни на тях предложения не бъдат отчетени в обсъждането на проекта, смятаме, че на този етап такъв Законопроект е излишен и няма да подобри съществено управлението на отпадъците в България“.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама