Българинът сам бори престъпността: "Биг брадър", гард или пистолет в джоба

19:10, 14 яну 16 25 319 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
Външното видеонаблюдение като цяло дава своя ефект върху ограничаването и превенцията на битовата и уличната престъпност. В някои населени места на страната хората са склонни да плащат и на охранителни фирми, за да са спокойни за домовете, имуществото, а и за самите себе си. Там, където няма полицейски подразделения и патрули на СОД, българинът взема нещата в свои ръце, показа репортерска проверка на Topnovini.bg.

Каспичан е единствената община в Шуменска област, която е поставила камери във всички свои съставни селища. Според заместник-кмета Милен Минчев устройствата вече дават превантивен ефект, тъй като не са постъпвали сигнали за посегателства върху чужда собственост.

Камерата на площада в Смядово определено "лови” нарушителите. Така например там са били засечени двама вандали, които чупили пейки и плочки по ремонтирания център. По думите на кметицата Иванка Петрова ефект има и от трите камери на входа на града, защото полицаите засичат крадци-гастрольори. Общинската администрация в Смядово планира да купи и монтира още камери, за целта ще се търсят пари и по линия на европейски проекти.

Подобни намерения заявява и новият кмет на Девня Свилен Шитов. "Заложил съм видеонаблюдение във всяко едно населено място. Дали това ще стане със средства по оперативните програми, или с местни приходи, но навсякъде трябва да има камери”, категоричен е той.

Засега само едно населено място на територията на общината – село Кипра, е оборудвано с устройства за видеонаблюдение. Това се е случило преди 2 години и оттогава местната власт отчита значителен спад на кражбите – от 20 на 6 годишно.

В хасковското село Жълти бряг също разчитат на видеокамери. Устройствата са поставени преди близо 3-4 години. Анелия Йорданова от години живее там и казва, че кражбите са останали в миналото. Думите й са подкрепени от полицията.

Камерите помагат и за разкриването на шофьорите, които карат с висока скорост. Катастрофите не били рядкост. Преди няколко месеца пътен инцидент бил разкрит именно чрез устройство за видеонаблюдение. Анелия е убедена, че водачите са станали по-внимателни след монтирането на камерите.

"Биг брадърът” обаче очевидно не дава своя превантивен ефект по отношение на тежката криминална престъпност. С камери е опасана и сградата на Младежкия дом в девненския квартал Повеляново, в която се помещава злополучната дискотека на Калмуците. Това обстоятелство не попречи на бившия ММА боец Виктор Панайотов да заколи на улицата 23-годишния Мартин Кателиев. Все пак записите помогнаха на разследващите да идентифицират извършителя на садистичното убийство.

Жителите на великотърновското село Горна Липница от години нямат проблеми с домовите кражби и уличната престъпност. Решението на проблема е 5 лева месечна такса, която всяко едно домакинство плаща солидарно на местна охранителна фирма. В замяна на това нейните патрули обикалят редовно селото. Дори и в началото да е имало случаи на кражби, гардовете познават кримиконтингента и бързо разкриват крадеца. За целта си служат и с непозволени от закона средства – бой, заплахи, противозаконно отвличане на извършителите, но пък местните са единодушни, че физическата сила е най-ефективното средство за превенция и противодействие на престъпността.

Скандали и непрестанни караници станаха причина свиленградското село Малко Градище да остане без частната си охрана. Селото нашумя с драстичното нападение над двама старци през 2015 г. Тогава Мавруда и Боньо Добреви бяха нападнати, бити и изтезавани. Нападателите заплашиха възрастните хора с моторна резачка.

Случаят също стана причина жителите на селото да наемат частна охрана срещу символична месечна такса. Сега обаче нещата са съвсем различни. В момента хората не плащат за охрана, а това, че е трябвало да събират пари помежду си, ги е изпокарало, заяви кметицата Татяна Топалова.

В населените места, които са лишени от камери, полиция и охрана, хората не се оставят на случайността и се въоръжават със средства за самозащита от оръжейните магазини. Познатите ни спрейове, електрошокове и газови пистолети са на достъпни за всеки джоб цени и се изкупуват като топъл хляб, показа репортерска проверка във Варна.

По наблюдения на търговците в последните години криминогенната обстановка във варненските села и вилни зони се е влошила рязко. Заради постоянните набези на крадци и насилници хората масово купуват газови пистолети, които са на уведомителен режим. Всеки пълнолетен гражданин може да си купи такова оръжие, но в двуседмичен срок трябва да го регистрира в Служба “Контрол на общоопасните средства” към съответното районно управление на МВР.

"При газовите пистолети се разчита основно на силния психологически ефект, който създават. Може да се зареждат с халосни патрони, както и с боеприпаси със сълзотворен и лютив газ. Могат да причинят трайни вреди на нападателя, но не и да го убият”, казват оръжейните продавачи.

Електрошокът е друго предпочитано средство за самоотбрана – предимно от дами и тийнейджъри. Устройството създава много добър звуков и визуален ефект, отдава ток с нисък ампераж, който временно парализира нервната система на нападателя, причинява му мускулни спазми и състояние на неадекватност. За разлика от пистолета обаче електрошокът изисква директен контакт с престъпника.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама