33 фирми искат да усвоят милионите за санирането на 9 блока в Бургас

17:56, 14 яну 16 25 1711 Шрифт:
Topnovini Автор: Topnovini
33 фирми ще влязат в сериозна битка за санирането на 9 жилищни блока в Бургас. Това стана ясно днес, когато в Община Бургас бяха отворени офертите в откритата процедура за възлагане на обществена поръчка за избор на изпълнител. Както Topnovini.bg вече писа, общата отделена сума за саниране на деветте блока е 21 606 565.65 лв. Финансирането ще е със средства, представляващи безвъзмездна финансова помощ по Националната програма за енергийна ефективност на многофамилни жилищни сгради.

За блоковете 3 и 14 в к-с „Възраждане” ще се борят общо 8 фирми.

Това са: Сдружение „Фотон” (в него влизат „Страд билд” и „Стратиеви 2003”), Обединение „ЕЕ Бургас” (в него са фирмите „Трейс София” и „АР ДЖИ БИ”); „Среги” ООД. Тя е собственост на Георги Младенов, Жельо Иванов и Любомир Дончев. Фирмата се свързва със строежи на редица офис и жилищни сгради в Бургас. Една от най-емблематичните им постройки в морския град е „Кондоско” в близост до гробищния парк. През последните няколко седмици „Среги” се забърка в сериозен скандал около строежа на 8-етажна жилищна кооперация в к-с „Изгрев”. На няколко пъти потърпевши от блок 3А на бургаския комплекс протестираха срещу строежа на поредния бетонен гигант, като последния път направо

блокираха с жива верига един от най-големите булеварди в града.

Останалите участници са: Консорциум „Енерджи билд” (в консорциума влизат „Евробилдинг инженеринг” и „Източноевропейски строителен холдинг”); „Еко строй” АД, ДЗЗД „Сатурн” (в консорциума са „ГАЛИС СТРОЙ” и „Сатурн 2”, подизпълнител е „Интерпласт” ООД); „Мела инвест и партньори” ЕООД (през 2009 година основен акционер в нея бе бившия шеф на ММА федерацията Любен Джубрилов), ДЗЗД „Енергийно саниране Бургас” (то се представлява от фирмите „Планекс” и „Андонов и синове дизайн” ООД).

Варненската фирма „Планекс” се свързва с ТИМ.

Занимава се със строителство на търговски и административни сгради. Един от моловете в Бургас е нейно дело. Фирмата е участвала и в друга обществена поръчка в Бургас – тази за басейна в „Меден рудник”, но тогава беше отстранена за нередовна документация. През 2014 г. фирмата спечели поръчката за строежа на „Флората” в Бургас.

Във „Възраждане” санирането на бл. 14 ще погълне 2 027 780 лв., а бл. 3 – 1 677 450 лв.

Желаещите да санират блоковете 165 и 416 фирми в к-с „Меден рудник” са отново 8.

Това са: ДЗЗД „Инженеринг” (в сдружението влизат великотърновските фирми „ИНФРАИНЖЕНЕРИНГ-ДБ” и ВТ „ИНЖЕНЕРИНГ“), Обединение „ВИА енерджи проект” (представлявано от софийските фирми „Виа конструкт груп” и „Ес енерджи Проект”), Консорциум „Геоплан инженеринг” (включва великотърновската „Геоплан Кънстракшън” и „3D зона”); „Тераком инженеринг” (подизпънители са „Кинекс” и „Цоневски ПК”); „ПИ ЕС АЙ” АД (водеща компания в структурата на “Трейс Груп Холд” АД, подизпълнител е „Инж Проект”), бургаската „Иззида” ООД (подизпълнители „Симтекс” и „Валда 90”); „Си Строй” ООД и ДЗЗД „Меден рудник” (включва фирмите „Тера план” и „Роман” 9999).

В „Меден рудник” за бл. 416 са предвидени 2 598 052 лв., а бл. 165 в същия комплекс е с най-малко отделени средства от всички 9 сгради – 963 147 лв.

Интерес към санирането на блоковете 19, 70 и 17 в к-с „Славейков” пък са проявили 10 фирми.

Това са: „Галчев инженеринг” ЕООД; „ПСГ” ЕАД (подизпълнител е „АДМ студио”). „ПСГ” ЕАД се свързва с името на депутата от ДПС Делян Пеевски. Фирмата е създадена през 2003 година под името „Проект груп”, неин управител и собственик тогава е 25-годишната Маргарита Донкова. Същата е секретарка на Пеевски, който по онова време е лидер на младежкото НДСВ. По време на управлението на НДСВ фирмата участва в приватизацията на крупни спортни обекти като зала „Универсиада”, комплекса „Тотошанс” на Златни пясъци и Колодрума в Борисовата градина.

Останалите фирми, борещи се за поръката, са: ДЗЗД „Солей” (тук влизат „АБ инвест” и „Солей 06”); „Екип ЕЕ Бургас” ДЗЗД (фирмите, участващи в него, са „Карл трейдинг” и софийската „МС Прайм Студио”); „Нивел инженеринг” ДЗЗД (в консорциума са столичните фирми „Нивел” ООД и „АТЕК-ВД“); „Мидия” АД, собственост е на бургаския бизнесмен Димитър Янакиев.

„Мидия” изпълняваше няколко големи поръчки в Бургас – спортната зала в двора на математическата и френската гимназии, трафик кулата на пристанището, ремонта на „Тройката” и подземната улица. Другите фирми, които се натискат да санират в "Славейков": „Билдингс” ЕООД, „Буда строй” ООД (подизпълнител е „Гебу план” ЕООД), поморийската фирма „Алпин билдинг” ЕООД (подизпълнител е „СИ ЕН БИ енерджи”) и „Термал инженеринг” ООД.

Най-скъпо ще е проектирането и строително-монтажните работи на бл. 19 в ж.к „Славейков”. За него са отделени 4 161 348 лв. За другите два блока в този комплекс също са предвидени значими средства: за 70-и – 3 286 824 лв., а за 17-и- 2 711 143 лв.

За блоковете 7 и 20 в к-с „Изгрев” участват общо 7 фирми.

Това са: Консорциум „Нова мастер” (то се предствлява от софийските фирми „Новел М” И „Бошнаков”), ДЗЗД „Бургас 7” (включва старозагорската фирма „Билдком БГ” и софийската „ЕК студио”); „НСК София” ЕООД, Обединение „Пиргос 2016” (в него са „Трейс Бургас”, „Хит строй К” и „Архонт”). „Трейс Бургас” е част от едноименния холдинг, известен със строителството на АМ „Тракия” в участъка й Стара Загора – Нова Загора. Реконструкцията на остров Света Анастасия и Моста също са нейно дело. 

Останалите фирми са: ДЗЗД „Изгрев 20” (в консорциума са „Понсстройинженеринг” ЕАД и „10 АМ Архитектура”). Собственик на първата е Милко Милков. Тя е сред лидерите по спечелени обществени поръчки. Известна е със строителството на хотелски и жилищни сгради. Обединение „Изгрев 2016”( предствлявано е от ямболската „ПСФ Мостинженеринг“ АД и софийската „Стини“ ООД), ДЗЗД „Екотерм Бургас” (в нея са „Билд кънстракшън”; „БКС Запад”; „Баумеринженеринг” и „Астеди”).

В ж.к „Изгрев” сумите за двата блока са почти идентични – 2 090 569 лв. за бл. 20 и 2 090 251 лв. за бл. 7.

Припомняме, че оферти по поръчките можеше да бъдат подавани само за една обособена позиция. Идея бе на кмета Димитър Николов, като се целеше парите по програмата да се разпределят между много фирми, а не да се облагодетелстват само няколко. Изискването бе обаче всички кандидатстващи фирми да са лицензирани, такива в сивата икономика няма да се допускат.

Добави коментар

Моля попълнете вашето име.
Top Novini logo Моля изчакайте, вашият коментар се публикува
Send successful Вашият коментар беше успешно публикуван.

Реклама